Hatalmas balhé alakult ki Veresegyházon a Gyermekliget lakópark első ütemének építése kapcsán. Több lakó már akkor befizette a lakás árát, amikor még fel sem épültek az ingatlanok. Most, amikor már költözni lehetne, kiderült, hogy kábelek lógnak ki a falakból, közös folyósokon vannak a bojlerek ráadásul jogilag sok minden nem tisztázott.

A BudaPestkörnyéke.hu agglomerációs hírportált százezrek olvassák az agglomeráció mind a 90 településén, köztük sok az álláskereső és a munkahelyváltáson gondolkodó. Hirdessen nálunk állást és meglátja: szuper áron, gyorsan megtalálhatja velünk az ideális alkalmazottat. Klikk ide a részletekért!

Ismét bebizonyosodott, hogy roppant veszélyes egy még fel sem épült ingatlanba befizetni, arra költeni. Nagyon sok olyan esetről tudunk, ahol a kezdeti szépígéretek rémálommá változtak.

A veresegyházi eset már rendőrségi feljelentésnél tart. A Gyermekliget lakóparkban csaknem száz lakás vásárlója van hosszú idő óta bizonytalanságban afelől, hogy a részben vagy egészben kifizetett ingatlanok végül valóban a tulajdonukba kerülnek. A beruházó szerint azonban minden rendben lesz, több lakó és a finanszírozó azonban már feljelentést tett, amire a beruházó is feljelentéssel reagált – írja az Index.

A veresegyházi Gyermekliget I. körüli helyzet a projektet finanszírozó Travill Invest Zrt. és az építtető TP Komplex Zrt. vitájából fakad, de függetlenül attól, hogy kinek van igaza, a következmény mégiscsak az, hogy a lakók részben vagy egészben fizettek a lakásokért, de a négy épület lakásaira nincs használatbavételi engedély, emiatt a hitelből vásárló lakók hitelfolyósítása akadályokba ütközik, akik már kényszerűségből ott laknak nem kaphatnak lakcímkártyát, a lakásaikra biztosítást nem köthetnek, a tulajdoni lapon – ha egyáltalán rajta vannak – nem a lakások, hanem a telek egy bizonyos hányadának tulajdonosaiként jelennek meg széljegyen.

A portálhoz eljuttatott olvasói fotókon is jól látszik, hogy a lépcsőházban kábelek lógnak, a vízmelegítő bojlerek a közös folyósokra vannak szerelve, ráadásul a jóval drágább ipari áram díját kell a lakóknak fizetniük.

A közművek jogi rendezése nem lehetséges a lakásoknál a használatbavételi engedély megszerzéséig. A lakók szerint a helyzet átláthatatlan, és kiszolgáltatottakká teszi őket, még akkor is, ha nem kéri tőlük a cég a teljes közös költséget. Igaz, a lakók szerint karbantartás, locsolás, lépcsőházi világítás nincs is folyamatosan.

Úgy tűnik nagy bajban vannak a lakók és azok akik fizettek az itt épülő lakásokért. Úfy tűnik, sok minden nem szabályosan történt, de ha mégis, érdekes lenne elbeszélgetni azzal a tervezővel, mesterrel, kivitelezővel, aki komolyan gondolta a járólapokra lefektetett elektromos kábelek tömkelegét, vagy aki életszerűnek gondolta a folyósókra telepített bojlereket.

A BudaPestkörnyéke.hu agglomerációs hírportál ingatlanügyekben is jártas jogi szakértője, Dr. Bacskó László ügyvéd rendszeres írásai pont abban segítenek, hogy senki se kerülhessen a veresegyházi Gyermekliget lakópark lakóinak a sorsára. Az előszerződésekről, adásvételi szerződésekről, kulcsátadási praktikákról itt olvashat többet.

Képek: Veresegyház – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu