Apja megölését és eltüntetését is kigondolta a gyanú szerint az az érdi férfi, aki ellen a napokban javasoltak vádemelési javaslatot a Pest vármegyei vizsgálók. Terve nem sikerült, a rendőrök a helyszínen elfogták.

Láncfűrészes támadásról jött a hír

Láncfűrészes támadásról szóló segélyhívásra siettek rendőri egységek 2022. március 31-én délután egy érdi címre. A kiérkező egyenruhások egy sérült apát és láncfűrészétől már megszabadult fiát találták a helyszínen. Az idősebb férfi kórházba került, az akkor 34 éves gyermekét előállították. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Eltérően értékelték kapcsolatukat

A kihallgatások, a helyszíni szemle adatai, a környéken lakók kikérdezése után körvonalazódott a történet és annak előzményei, bár a két fél – tettes és áldozata – eltérően értékelte kapcsolatukat. Az apa szerint soha nem volt közöttük gond, vele egy telken, de külön lakrészben élő fia azonban hosszú évekkel azelőtt kezdődött nézeteltérésekről, szekálásról, agresszivitásról, gyermekkori bántalmazásról beszélt.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Úgy döntött, megöli

A régóta felgyülemlett feszültség 2022. március 31-én tetőzött, úgy érezte, nem tudja tovább elviselni apja zsarnokoskodását. Úgy döntött megöli, majd a veteményesben elássa. Míg apja boltba ment, mindent előkészített: a sufniból előkereste a hatékonynak ítélt láncfűrészt, feltöltötte benzinnel, majd az udvaron várta hazatérő szülőjét.

Nem sikerült neki

Két órán keresztül állt mozdulatlanul, mire apja belépett a kiskapun. A beindított láncfűrésszel, „megöllek” felkiáltással felé szúrt, ám az megakadt hátráló apja ruhájában és leállt. Miközben a szülő elesett, fia a lefulladt láncfűrész mozdulatlan fogazatával találta el védekező és hátán csúszva menekülni próbáló apja kezét, hasát, lábát.

Segítséget kért és kapott

Míg K. István a motoros fűrész újraindításával próbálkozott, apja feltápászkodott, kiszaladt az utcára és egy szomszédtól kért segítséget. Fia követte ugyan a működésbe hozott fűrésszel, de egyik rokona rábeszélésére végül letette.

Beismerő vallomást tett

Az 53 éves apát kórházba vitték, sérülései nem voltak súlyosak, de ez nem támadóján múlt. A 34 éves K. Istvánt emberölés bűntettének kísérletével gyanúsították meg, őrizetbe, majd letartóztatásba került. Személyi szabadságát 2023. április 7-ig korlátozta a bíróság – először a legszigorúbb kényszerintézkedéssel, amit aztán 2022 decemberétől bűnügyi felügyeletre enyhítettek, egyben távoltartást rendeltek el. K. István beismerő vallomást tett, részletesen taglalta tettét, előzményeit, kiváltó okait. Arra is kitért, átöltözött, miután ruhája koszos, benzines lett; tudta, érkeznek a rendőrök, be fogják vinni, ahol tiszta ruhában kell megjelennie.

„Az élet kioltásának szándéka”

Az áldozat bal kezén, bal lábszárán és hasán szenvedett felületi-, illetve hámsérülései, véraláfutásai 8 napon belül gyógyultak. Az orvosszakértő kijelentette, az elkövetéshez használt eszköz, a megtámadott testtájékok, illetve a tettes kijelentései egyértelműen az élet kioltásának szándékát támasztották alá. Az, hogy ez végül nem következett be, a sértett védekezése, a véletlen, nevezetesen a láncfűrész váratlan leállása, sikertelen újraindítása következménye. E nélkül sokkal súlyosabb, akár végzetes támadás is történhetett volna.

Nem szenved betegségben

Az igazságügyi elmeorvos-szakértő véleménye szerint a gyanúsított nem szenved olyan betegségben, amely büntethetőségét befolyásolná. Tettével, annak következményeivel tisztában volt. A Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Osztálya a 35 éves K. Istvánnal szemben az előre kitervelten elkövetett emberölés bűntette kísérletének megalapozott gyanúja miatt folytatott büntetőeljárást befejezte, az iratokat átadta az ügyészségnek. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció