Az érintett talán még egy picivel „jobban” járt, mivel volt, akinek semmit sem utaltak. Teljes a fejetlenség, a fenntartó szerint azonban mindenki megkapja a bérét.

Szeretnének fizetést kapni

A januári átszervezés után többek még mindig csak várnak az első bérfizetésre a Honvédkórházban. Több mint kétezren pedig kaptak ugyan valamekkora összeget a számlájukra, de nem annyit, amennyi szerintük havi illetményként járna. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ez hogy jött ki vajon?

Mindezt az intézmény több dolgozója jelezte a Népszavának. Többen arról számoltak be, hogy számos orvos és ápoló nem megfelelő összeget kapott a számlájára. Voltak ápolók, akik 60-100-130 ezer forinttal kaptak kevesebbet. Sőt, az egyik fiatal orvosnak mindössze 23 ezer forintot utaltak havi bérként.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Miből éljenek meg ?

Problémát jelent, hogy a szakdolgozók többségének nincsen semmiféle tartaléka, így átlagosan 300-400 ezer forintos jövedelemük harmada már két hónapja nem érkezik meg a számlájukra, így ők hatalmas bajban vannak.

Jelentősek a csúszások

A beszámolók szerint teljes a káosz: az esetek túlnyomó többségében a pótlékokat, béren kívüli juttatásokat nem utalták az érintetteknek. Amit kifizettek, azt is rosszul. Az orvosok például e héten, utólagos hóközi kifizetéssel kapták meg a januári ügyeleti díjaikat.

Többeknek még új munkaszerződése sincs

Ráadásul volt, aki jóval kevesebbet kapott. Sőt, olyan is akadt, akinek jóval több érkezett a számlájára, mint amennyi járt volna. Így aligha meglepő, de meglehetősen feszült a hangulat a kórház falain belül. Pluszba még nincsen meg mindenkinek az új munkaszerződése.

Kiszámíthatatlan, kinek mikor és mennyit utalnak

Így azt sem tudják, kinek mit vesznek figyelembe a korábbi honvédségi alkalmazottkénti besorolása alapján járó juttatásaiból. „Eddig két bérfizetés volt, ám egyszer sem sikerült pontosan elszámolni a járandóságokat” – magyarázta a lapnak a Magyar Orvosok Szakszervezetének helyi csoportvezetője

Több ezer dolgozót érint

Elek Norbert kitért arra is, hogy most annak a háromezer embernek a bérelszámolásával vannak gondok, akik az intézmény átalakítása előtt civilként honvédelmi alkalmazotti jogviszonyban dolgoztak, januártól pedig szolgálati jogviszonyba kerültek.

Tarthatatlannak tűnő ígéret

Megjegyezte, úgy tűnik, nem lesz tartható az az ígéret, miszerint nem fog csökkenni az egészségügyi szolgálati jogviszonyba kerülő alkalmazottak illetménye. Emellett problémák vannak a besorolásokkal is.

A fenntartó szerint szóltak mindenkinek

Az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) téves adminisztrációt emlegetett válaszában. Az átállás során észlelt problémák kezelése megtörtént, s emiatt senkit sem érhet hátrány. Állítják, a dolgozókat írásban tájékoztatták az új illetményrendszerről.

Kettészelték az intézményt

Az esetlegesen elmaradt járandóságokat hóközi kifizetés keretében utalják a számlákra. január elsejétől a Honvédkórházat ketté bontották. Egyik része maradt a honvédség felügyelete alatt, a civilekkel kapcsolatos feladatait új egészségügyi szolgáltatóként az Észak-Pesti Centrumkórház – Honvédkórház nevű szervezet vette át. Utóbbi pedig a Belügyminisztérium fennhatósága alá került. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

(Kiemelt kép: Google Street View.)