Az idei, tehát a 2019-es adóévtől tovább fog emelkedik az alanyi adómentesség árbevételi határa, ami elsősorban a KATA adózási formát választó kis- és mikrovállalkozások számára remek hír. Áttekintjük, pontosan hogyan változik ez az adónem, illetve miért is lesz ez jó a vállalkozásoknak.

Az alanyi adómentes adózó ÁFA mentesen jogosult számlát kiállítani. Az alanyi adómentesség határa a 2017-ben 6 millió forintról 8 millió forintra emelt árbevételi értékhatárról 2019-ben tovább emelkedik egészen 12 millió forintig.

Ez a lehetőség azoknak a kisvállalkozóknak számít igazán, amelyeknek ügyfélköre főleg magánszemélyekből áll. Míg egy céges ügyfél az áfát visszaigényli vagy levonásba helyezi, tehát az ÁFA összege nem jelent számára plusz költséget a számla nettó összegén felül, addig a magánszemély ügyfelek számára mindig a bruttó ár lesz az érdekes, hiszen az ÁFA összegét nem tudják visszaigényelni, sem más módon elszámolni.

Konkrét példával megvilágítva ezen értékhatár jelentőségét vegyünk alapul egy alanyi adómentes, illetve egy ÁFA körbe tartozó fodrászt. Az alanyi adómentes fodrász 2.000,-Ft-t számol fel egy vágásért, míg az azonos munkadíj ellenében dolgozó ÁFA körös fodrász ugyanezt a szolgáltatást 2.000,-Ft + ÁFA, azaz 2.540,-Ft ellenében tudja nyújtani.

Az ÁFA nem a fodrászt illeti, ezen összeget a szolgáltató köteles közvetlenül a költségvetés részére befizetni, a magánszemélyekből álló vendégkörét mégis 27%-al magasabb díjazás ellenében tudja csak kiszolgálni. Az ÁFA alany szolgáltató így alacsonyabb nettó munkadíjért kénytelen dolgozni, ha az árversenyben lépést akar tartani, vagy azonos nettó díjazás mellett számolnia kell az árérzékeny vendégkör lemorzsolódásával.

A témáról bővebben ide kattintva lehet olvasni.

A jogi szakértőnk összes, hasznos tanácsát itt lehet megtalálni!


A szakértő: Dr. Bacskó László, ügyvéd

bacsko-laszlo-ugyved

Dr. Bacskó László, ügyvéd – Fotó: bacskougyved.hu

Dr. Bacskó László, a Bacskó Ügyvédi Iroda alapítója. Ügyvédi Irodája azt a piaci rést igyekszik elfoglalni, ami a „klasszikus” jogi szolgáltatásokat nyújtó kis ügyvédi irodák és a nemzetközi ügyvédi irodák által megszólított piaci szegmens között húzódik.

Közel két évtizedes szakmai múlttal a háta mögött a morálisan is felelős jogi képviselet ideáját vallja magáénak. Ügyfeleiben elsősorban azt igyekszem tudatosítani, hogy adott jogügyletnek vagy jogvitának milyen kedvezőtlen kimenetelei merülhetnek fel. Képviseletet csak akkor vállal, ha meggyőződött arról, hogy az ügyfél döntése nem pusztán érzelmi megfontolásokon alapul, és az említett negatív eshetőségek teljes tudatában is kitart elhatározása mellett.

Az agglomerációt is jól ismerő ügyvéd hisz abban, hogy az ügyfél jogvitában való képviselete során a megfelelő alkupozíciók kialakítása több mint jogi kérdés. Perdöntő lehet a hatékony tárgyalási stratégia és a személyiség meggyőző ereje is.

Kiemelt kép: illusztráció