Július közepétől augusztus közepéig tart az őzek párzási időszaka, ilyenkor nagyon akítvak az állatok, nagyon könnyen az autók elé ugorgatnak az agglomeráció útjain.

Az Országos Magyar Vadászati Védegylet, mint a vadászatra jogosult szervezetek érdekképviselete és a Magyar Autóklub, mint az ország legnagyobb autós civil szervezete arra figyelmezteti az autósokat, hogy a következő egy hónapban a szokásosnál is óvatosabban vezessenek az őzek párzása miatt – írja az Origo.

A nász alatt a bakok kergetik a sutákat, és eközben az állatok sokkal figyelmetlenebbek, mint az év más időszakában, ráadásul nappal is aktívak, így nagyobb az esély arra, hogy kiugranak az autók elé.

Amennyiben őz keresztezi az utat, számíthatunk rá, hogy követi egy másik, így lassítsunk, dudáljunk! Ha kiugrik a kocsink elé, az egyetlen megoldás a vészfékezés ezért figyeljünk a követési távolságra is. A volánt semmiképp se rántsuk el, ne próbáljuk kikerülni az állatot, mert ez szintén balesethez vezethet – tanácsolják a szakértők.

Ha mégis bekövetkezik az ütközés, feltétlenül értesíteni kell a rendőrséget, mert a vad- és gépjármű ütközés közúti balesetnek számít.

A helyszínelés jegyzőkönyve lehet az alapja az esetleges további ügyintézésnek. Értesíteni kell a területileg illetékes vadászatra jogosult szervezetet, általában a vadásztársaságot is, erről a rendőrség gondoskodik.

Az őz egyedszámát hazánkban mintegy 380 ezerre becsülik, az ország egész területén előfordul. A 2017-18-as vadászati évben elütött 6218 nagyvadból 4756 őz volt, és a balesetek jelentős része a párzási időszakban történt, sok baleset történt az agglomerációban is, és nem csak a budai oldalon.

Kiemelt kép: Vadgázolás Dabasnál 2018-ban, Forrás: Katasztrófavédelem