A Budavári Önkormányzat osztotta meg a Facebook-oldalán hétfő este, hogy egy fiatal, feltehetően gímszarvas bika tévedt a Gellért-hegyre, emiatt fokozott óvatosságot kérnek mindenkitől, aki a területen kirándul.

Hogyan került a Gellért-hegyre?

Nagy kérdés, hogyan került egy ekkora testű állat a Gellért-hegyre, amely tulajdonképpen egy zöld sziget a városon belül, nagy forgalmú utak, lakóövezetek veszik körbe. Az önkormányzat arra emlékeztet, hogy a vadon élő állatok alapvetően tartanak az embertől, és a zajosabb, hangosabb parklátogatás alapból arra készteti őket, hogy már időben, kellő távolságra visszahúzódjanak. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ettől ijednek meg

A vadak általában attól ijednek meg, ha hirtelen felbukkan előttük egy idegen ember vagy ha megkergeti őket egy-egy kutya. Ilyenkor fordulhat elő az az eset, hogy a hirtelen menekülés közben fellökhetik vagy megsebesíthetik az útjukba kerülő személyeket.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Lehetőséget biztosíthatunk a menekülésre

 „Ha nagyobb zajjal közeledik az ember és az állat számít a jelenlétére, vagy az állat megpillantásakor kiadunk valamilyen hangot, lehetőséget biztosítunk az állat számára a menekülésre.”

Ne essünk pánikba

Ha mégis szembe találkoznánk vele, ne essünk pánikba: ne közeledjünk az állatok felé, kerüljük a hírtelen mozdulatokat, álljunk meg vagy lassan, hátráljunk ki előlük és várjuk meg amíg szépen elballagnak.

Ilyenkor agresszívabbak

Arra is figyelmeztet a Budavári Önkormányzat, hogy a szeptemberi szarvasbőgés időszakában a hímek tesztoszteronszintje magasabb, agresszívabbak lehetnek, ezért kérik, hogy biztonsági okokból a kutyákat pórázon sétáltassák a Gellért-hegy területén!”

Íme, az eltévedt szarvas

Szarvas a Gellért-hegyen

Nem csak szarvasok tűnnek fel

Ahogy arról tegnap beszámolt a BudaPestkörnyeke.hu: Vaddisznó úszott Budapestnél a Dunában, a Műegyetem rakpartnál mászott ki a folyóból.

A Dunában úszott

Amikor meglátták a Dunában úszó állatot, a közelébe ment a Katasztrófavédelmi és Polgárőr Egyesület motorcsónakja és biztosították az állat útját. A vaddisznó a Műegyetem rakpartnál próbált kimászni a vízből.

Kikecmergett a folyóból

Az egyesület közlése szerint a vaddisznó épségben megúszta a dunai fürdőzést és baleset nélkül távozott a folyóból. Azt nem írták melyik utcán és merre ment tovább. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Szarvas a Gellért-hegyen – Forrás: Budavári Önkormányzat Facebook-oldala