Balesetveszélyes lett Magyarország legmagasabb csúcsa, ugyanis olyan magas víztartalmú hó hullott, hogy könnyen törhetnek az ágak, ráadásul a sok eső feláztatta a talajt, így további fakidőlések is várhatóak.

Senki sem mehet fel

A közlekedők biztonsága érdekében a hétvégére lezárják a Kékestetőre vezető mellékutakat a Mátrában – közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztálya pénteken az MTI-vel. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Sok fa dőlt ki

Tájékoztatásuk szerint az elmúlt napokban a Mátra legmagasabb pontjain nemcsak számottevő eső, hanem helyenként 10-20 centiméternyi friss, magas víztartalmú hó hullott. Ennek nyomán a hegyvidéki szakaszokon több fakidőlés is nehezítette és veszélyeztette a közlekedést.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Kevés kivétel akad

Így lezárják a kékestetői bekötőutat és az adótoronyhoz vezető mellékutat péntek este 19 órától vasárnap 19 óráig. Az érintett utakat ez idő alatt kizárólag a megkülönböztető jelzést használó járművek és az autóbuszok vehetik igénybe – közölték.

Ellenőrzik, hogy mindenki betartja-e a szabályokat

A rendőrség és a polgárőrség a hétvégén folyamatosan ellenőrzi és segíti az érintett részeken közlekedőket és a korlátozás betartását. A társaság arra is felhívta a figyelmet, hogy a Mátra más útjain is előfordulhatnak ágleszakadások, fakidőlések.

Nyomatékos kérés

Ezek miatt miatt fokozott óvatosságra és körültekintésre kérték az autósokat. Egyúttal jelezték: az aktuális forgalmi helyzetről és útviszonyokról a közlekedők a www.utinform.hu oldalon is hasznos információkat találnak. Az Egererdő arra kér mindenkit, hiogy a hétvégén senki se túrázzon a Bükk és a Mátra erdeiben.

Még több csapadék érkezhet

Mint írják, a folyamatos esőzés teljesen feláztatta a talajt, emiatt nagyfokú fakidőlés tapasztalható az erdőben. Sajnos a meteorológiai előrejelzések hétvégére még több csapadékot ígérnek, alacsonyabb térszintekben eső, magasabban pedig hó formájában.

Inkább maradjunk otthon

Emellett viharos szélre is kell számítani, ami tovább növeli a fakidőlések kockázatát. Éppen ezért nyomatékosan arra kérnek mindenkit, hogy saját és családjuk biztonsága érdekében az erdei kikapcsolódás helyett inkább maradjanak otthon.

Veszélyes zúzmaralerakódás

Mint a Heol cikkében olvasható, Demecs Norbert túravezető saját oldalán fejtette ki, hogy most ne tervezzünk túrákat, mert a zúzmaralerakódás egyre nagyobb terhet jelent a fák számára. A vastag zúzmara súlya alatt nagyobb ágak, sőt fák törhetnek le.

Inkább maradjunk a tisztásokon

„Látni, hogy kevesen indultak el a túraútvonalakon, ami fontos, és helyes döntés, mert balesetveszélyes. Ne nézzünk fel, maradjunk nyílt terepen, tisztásokon” – hangsúlyozta. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

(Kiemelt kép: MTI/Komka Péter.)