Az ágazat egyik legfontosabb szervezete úgy látja, a változtatások jelentős kockázatokat rejtenek. Egyúttal szeretnék látni a hatástanulmányokat, ráadásul attól tartanak, hogy az ügyeletre kényszerített idős háziorvosok inkább nyugdíjba mennek.

Erős kritika

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöksége a magyar orvostársadalom széles körének bevonása, a vélemények összegzése után nem támogatja az egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvénytervezet jelen formájának Parlament elé terjesztését, annak egyes, az ellátásbiztonságot és az orvoskollégák közellátásban maradását veszélyeztető rendelkezései miatt – derül ki a köztesület keddi közleményéből. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Központosítanának

Pintér Sándorék tárcája azt tervezi ugyanis, hogy a fővároson kívül vidéken kiemelnek egy vezető kórházat, s így az összes állami intézmény ennek lesz a telephelye. Az egyik legnagyobb előny – kormányzati szempontból – hogy a dolgozók szabadon vezényelhetőek lesznek. Vagyis nem éppen munkavállaló-barát változás van készülőben. Azt nem tudni, mi a terv a fővárossal.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Jó dolog a változtatás, de….

A kamara elnöksége hangsúlyozza: fontos, hogy belekezdenek az egészségügy átalakításába, külön kiemelendő és örömteli a szakdolgozók bérrendezésének ígérete. Azonban a a tervezett, hatástanulmányokat nem ismertető, erőltetett ütemű átalakítás jelentős kockázatokat rejt.

Működési zavarok léphetnek fel

Szerintük az ellátórendszer szerkezeti korszerűsítése elkerülhetetlen, de a működésben a túlzott centralizáció elveszi a helyi kezdeményezések és kreatív megoldások erejét, a hosszú döntési láncok működési zavarhoz és pazarláshoz vezethetnek. Továbbá a törékeny háziorvosi rendszer átalakítását csak az igen magas korátlagú orvosokkal való előzetes egyeztetéssel lehet megkezdeni.

Csak fokozódik a bizonytalanság

Azt hangoztatják, minden tervnek szem előtt kell tartania azt a célt, hogy a magasan képzett, a magánszektorban és külföldön is keresett szakemberek számára olyan feltételeket kell nyújtani, ami stabilan versenyképes a más munkakörökben elérhető terheléssel (pl. éjszakai és hétvégi pihenés, az egyre gyakoribb home office lehetősége), illetve az anyagi megbecsülés fedezze a 21,1 százalékos inflációt.

Sokakat eltántoríthat, akik az ágazatban akarnak dolgozni

A MOK szerint nem alkalmas, hogy vonzó kegyen a dolgozók számára egy olyan rendszer, ahol egy orvos vagy szakápoló arra kényszeríthető, hogy három órát utazzon a munkahelyére. Azt is bírálják, hogy az idős háziorvosok éjszakai munkára kötelezhetőek. Ráadásul a korábban a miniszterelnökkel köttetett megállapodást is semmibe veszi, ugyanis a bérek akár húsz százalékkal csökkenthetőek.

Nem volt elég idő a szakmai vitára

Nyomatékosítják, a gyógyítás alapja, a betegek elemi érdeke, hogy elegendő orvos és szakdolgozó legyen az állami rendszerben. Egyúttal azt kérik a kormánytól, bocsássa szakmai vitára a  törvényjavaslat részletszabályait és hatástanulmányait jelentősen több, mint 5 napos határidővel. Szeretnék azt is, ha a modell-kísérletek eredményeit is közzétennék.

Budapest nyitott kérdés

Noha a törvényjavaslat nem említi a fővárosi ellátás átszervezését, ennek ellenére a Népszava hétfőn arról számolt be, hogy Budapestet sem kerülik el az átszervezések. Azonban az ezzel kapcsolatos elképzelések és információk egyáltalán hiányoznak.

A rendelőket is birtokba veszi az állam

A lap azt írja Takács Péter államtitkár beszélt arról is, hogy a rendelőintézetek átvétele egy folyamat lesz, nem pedig egylépcsős-határnapos kötelezettség, és csak a fenntartásra vonatkozik, a tulajdont nem érinti. Azaz önkormányzati tulajdonban maradnak a rendelőintézetek, a működtetésről pedig az a megyei vezető intézmény fog gondoskodni, amelyhez integrálják azokat. Arra a kérdésre, hogy minden rendelőintézet a megyei kórházhoz fog-e tartozni, azt a választ kapta a köztestület, hogy „amelyet az állam átvett, az mind”. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt képünk illusztráció, a Honvédkórház Podmanicnzky utcai telephelye látható rajta. Forrás: Facebook.)ÁáÁÁ