A foglaló összege sok millió forint lehet. Tudj róla, hogy ezt egy nem megfelelő papír aláírásával végleg elbukhatod, de ha figyelsz meg is védheted ha arra lenne szükség. Siettet az eladó, siettet az ingatlanügynök, sok az érdeklődő. Az tűnik a legjobb megoldásnak, ha vételi szándéknyilatkozatot írsz alá. Ebből sok probléma adódhat, érdemes résen lenni.

A BudaPestkörnyéke.hu agglomerációs hírportál elkötelezett a pontos és hiteles tájékoztatás érdekében. Dr. Bacskó László ingatlanügyekben jártas ügyvéd írásai abban segítenek, hogy az olvasóinkat ne lehessen átverni sem eladó, sem vásárlóként.

A vételi ajánlat kockázatai

Az előző cikkünkből megtudtuk, hogy vételi ajánlat vagy vételi szándéknyilatkozat aláírásával gyakran úgy jön létre az eladó és a vevő között ingatlan adásvételi szerződés, hogy ennek tényéről a feleknek halvány fogalmuk lenne.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Ennek a veszélye, hogy a vevő ekkor még nem rendelkezik részletes információkkal az ingatlanról és a szerződési feltételekről. Sajnos a mai ingatlanpiacon a közvetítők nem mindig informálják a feleket a vételi ajánlat ezen jogi természetéről. Az átlagos vevő számára gyakran csak a „szándéknyilatkozat” aláírását követően derül fény azon körülményekre, ami miatt utóbb meghiúsul az ügylet.

Adásvételi szerződés meghiúsulása – foglaló visszafizetése

Ekkor komoly vita tárgyát képezi, hogy mi legyen a sorsa az ingatlanközvetítő vagy az eladó részére átadott több százezer, esetleg millió forint sorsának. Sajnos a helyzet a vevő számára nem kecsegtet túl sok jóval, hiszen a vevő bármennyire is biztos az igazában, mivel a pénz az eladónál/ingatlanosnál van – és az eladó alig várja, hogy hozzá jusson a vételárhoz – a vevő alkupozíciója praktikus szempontból közelít egy üreshalmazhoz.

Az eladó hibájából meghiúsuló szerződéskötés esetén a foglaló összegének ugyan a kétszerese járna vissza, de a fenti szándéknyilatkozatos gyakorlat alapján átadott foglalóval kapcsolatos ilyen várakozás már science-fiction kategória.

A BudaPestkörnyéke.hu agglomerációs hírportált százezrek olvassák rendszeresen. Nézze meg a legfrisebb cikkeinket, kattintson ide!

Hogyan tegyünk vételi ajánlatot?

Elsődleges tanácsunk, hogy vételi ajánlat megtétele helyett a vevő azonnal végleges adásvételi szerződés tervezetet nyújtson át az eladónak. Ha az ingatlan értékesítése ingatlanos közreműködésével történik, akkor ez az út valószínűleg nem lesz járható. Ebben az esetben a vevőnek arra kell törekednie, hogy már a vételi ajánlatban valamennyi szerződési feltétel tisztázott legyen.

Ide kattintva érhető el a cikk 1. részea témáról bővebben pedig itt lehet olvasni.

A jogi szakértőnk összes, hasznos tanácsát itt lehet megtalálni!


A szakértő: Dr. Bacskó László, ügyvéd

bacsko-laszlo-ugyved

Dr. Bacskó László, ügyvéd – Fotó: bacskougyved.hu

Dr. Bacskó László, a Bacskó Ügyvédi Iroda alapítója. Ügyvédi Irodája azt a piaci rést igyekszik elfoglalni, ami a „klasszikus” jogi szolgáltatásokat nyújtó kis ügyvédi irodák és a nemzetközi ügyvédi irodák által megszólított piaci szegmens között húzódik.

Közel két évtizedes szakmai múlttal a háta mögött a morálisan is felelős jogi képviselet ideáját vallja magáénak. Ügyfeleiben elsősorban azt igyekszem tudatosítani, hogy adott jogügyletnek vagy jogvitának milyen kedvezőtlen kimenetelei merülhetnek fel. Képviseletet csak akkor vállal, ha meggyőződött arról, hogy az ügyfél döntése nem pusztán érzelmi megfontolásokon alapul, és az említett negatív eshetőségek teljes tudatában is kitart elhatározása mellett.

Az agglomerációt is jól ismerő ügyvéd hisz abban, hogy az ügyfél jogvitában való képviselete során a megfelelő alkupozíciók kialakítása több mint jogi kérdés. Perdöntő lehet a hatékony tárgyalási stratégia és a személyiség meggyőző ereje is.

Kiemelt kép: illusztráció