A szóban forgó termékek allergiás reakciót válthatnak ki, ezért az üzletlánc visszahívja őket a forgalomból.

Nem jelölt allergén az ok

A Tesco öt terméket is visszahív annak okán, mert nem jelölt allergén anyagot tartalmazhat. A szóban forgó élelmiszerekben tej lehet. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ezekről van szó

A Tesco Plant Chef Protein Vegan Bar három különféle ízesítésben volt kapható. A chocolate, a toffee és strawberry felirattal ellátottak egyaránt visszahívásra kerülnek. Ugyanez a sors vár a Tesco Free From GM pisztáciás és kesu szeletekre is.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

A termékek, amelyek érintettek

A visszahívott termékek – Kép: Nébih

Blokk nélkül is vissza lehet vinni őket

Általában az áruházak kérik a vásárlókat, hogy őrizzék meg a termékek blokkjait, hiszen ha valami probléma adódik velük, akkor csak annak ellenében tudnak reklamációt elfogadni. Most azonban az adóügyi bizonylat megléte nélkül is visszatérítik a termékek árát. A megjelölt szeletek bármelyik Tesco üzletbe visszavihetők.

Nincs kivétel

A termékvisszahívások bizonyos esetekben csak valamely minőségmegőrzési idejű termékre vonatkozik. Most azonban nincs kivétel: minden fent említett szeletet visszahív a Tesco. Ez azt jelenti, hogy akármelyik megjelölt élelmiszerben lehet nem jelölt allergén.

Nem ez az első termékvisszahívás idén

Év elején a Decathlon jelentette be, hogy Aptonia Energy gel termékeket hívtak vissza. Az üzletlánc és a Nébih azt kéri a vásárlóktól, hogy aki vett az Aptonia márka 385590 modellkódú Energy Gel LD X4 Cola, a 8517655 modellkódú Energy Gel Mix 3 SD and 4 LD és a 8767339 modellkódú Energy Gel Mix 3 SD and 4 LD termékek valamelyikéből, azokat ne fogyassza el, mert idegen anyag lehet bennük. A termékeket visszaveszik a vásárlás helyén, még akkor is, ha nincs meg hozzá a nyugta.

A Pennyben a kamillateával volt gond

Ahogyan arról beszámoltunk, a Penny az év elején filteres kamillateát hívott vissza. Ennek oka, hogy a termék több tételében túllépték a megengedett legnagyobb értéket bizonyos vegyületek. Ezek közé tartoznak a pirrolizidin alkaloidok és a klórpirifosz peszticid.

Így kerülhettek a filterekbe az oda nem való anyagok

A pirrolizidin alkaloidok a teanövények között található gyomokból és vadon élő növényekből származhatnak. Amikor begyűjtötték a teák alapanyagául szolgáló növényeket, akkor történhetett meg a baj. A pirrolizidin alkaloidok hosszú távú fogyasztása igen veszélyes: súlyos májkárosodáshoz vezethet.

Szalmonellás nápolyi volt a Lidlben

A Pak Rampart d.o.o. elővigyázatossági okokból hívta vissza ősszel a Tastino Töltött ostya, kakaós 800 g és a Tastino Töltött ostya, mogyorós 800 g termékeinek minden tételét. A vizsgálatok ugyanis kimutatták, hogy jelen lehet a termékekben a Salmonella Typhimurium baktérium törzs. A többi üzlethez hasonlóan számla nélkül is visszatérítik a visszavitt termékek árát.

Mérgezett gyömbér volt az Auchanban

Az üzletlánc a 2023. szeptember 9-i minőségmegőrzésű, 100 grammos kandírozott gyömbér terméket hívta vissza. Felmerült ugyanis a gyanú, hogy az élelmiszer aflatoxinnal szennyezett. Ha a lejárati dátum nem volna tehát visszatartó ok az elfogyasztására, ez már meglehetősen nyomós érvnek bizonyulhat. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

MTI, Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: BudaPestkörnyéke.hu