Budapest egyik legforgalmasabb terén, fényes nappal, minden előzmény nélkül támadt neki ukrán áldozatának. Már letartóztatták, az ügyészség letöltendő börtönt kér rá.

Közveszélyes támadás

Az eset még idén tavasszal történt a fővárosban, az Örs vezér terén. Itt egy férfi nagyon berúgott, amikor egyszer csak odalépett egy általa nem ismert ukrán férfihez. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A nyaka felé célzott

A sörösüveget – előzmény nélkül – eltörte, majd egy alkalommal a törött üveggel kis erővel a nyaka felé lendítette, ami sérülést okozott neki. Szerencsére karcolásokkal megúszta, azonban azonban a használt eszközre és a támadott testtájékra tekintettel a vádlott cselekménye alkalmas volt arra, hogy 8 napon túl gyógyuló testi sérülést okozzon.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Már állt korábban bíróság előtt

A jelenleg letartóztatásban lévő vádlottat a vádhatóság súlyos testi sértés kísérletével vádolja, s vele szemben végrehajtandó börtönbüntést indítványoznak. Korábban egyébként már más ügyben is állt bíróság elé.

Neuralgikus pont

Noha az Örs vezér terén állandó rendőri jelenlét van, ennek ellenére a város ezen pontján a közbiztonság meglehetősen kritikus. Nyáron többször előfordult, hogy dizájnerdrogoktól kiütött embere feküdtek szerte a tér különféle pontjain, de rendszeresek a különféle balhék.

Sokan itt bandáznak

Emellett a tér tele van nem túl bizalomgerjesztő illetőkkel, akiket a viszonylag tartósabb rendőri jelenlét sem tud eltántorítani attól, hogy ne ott töltsék idejük jelentős hányadát. Az erre haladóknak jó eséllyel kell számolni, hogy valami kellemetlen élményben lesz részük – legyen az kosz, koldulás, vagy éppen kötekedés.

Kiemelt funkció

Korábban a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) illetékese azt mondta, ez egy forgalmas csomópont, rengeteg ember fordul itt meg naponta. Wieszt Ferenc ismertetése szerint kiterjedése okán, az ide befutó, vagy érintő közösségi közlekedési járatok sokasága miatt már önmagában is egy kiemelt funkciója van.

Sok olyan hely van, ahol meg lehet állni

Ehhez járulnak hozzá a téren nagy számban megtalálható úgynevezett csoportképző-helyek. A kifejezés alatt értjük azokat a kereskedelmi-vendéglátóipari egységeket, amelyek a téren áthaladókat „megállítják”, vagy tudatosan választott célpontjai a sétáknak – mondta Wieszt Ferenc ezredes.

Igyekeznek befolyásolni

Hozzátette: „Azt is tudjuk, hogy az átmenő, és a téren tartózkodó tömeg vonzerővé válik azok számára, akik a közterületen töltik el idejüket, ők a leírt külső csomópontot forgalmas mivolta miatt ideális adománygyűjtő területeknek ítélik meg. A folyamatokat, jelenségeket nem csak szemléljük és értelmezzük, de igyekszünk befolyásunk alatt is tartani” – mondta.

Vajon mennyit javult a helyzet az utóbbi másfél évben?

A nyilatkozat tavaly 2021 augusztusában született. A rendőrségnek természetesen szükésges az emberek megnyugtatása, s bár azt is értjük, nem lehet mindenki mellé rendőrt állítani, de még a majdnem folyamatos hatósági jelenlét sem garancia arra, hogy ne kövessenek el a téren súlyos, akár erőszakos bűncselekményeket.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Itt pedig a mostani esetről készült videó

Kiemelt kép: támadás az Örs vezér téren – Forrás: Magyar Ügyészség