Szalmonella-szennyezettség gyanúja miatt visszahívták a Culinalis Kft-hez szállított, az Egyesült Királyságban gyártott EAT NATURAL müzliszeletet az Európai Unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszere (RASFF) jelzése alapján – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hétfőn.

A tájékoztatás szerint az EAT NATURAL márkájú müzliszeletekből, amelyek esetlegesen szalmonellával szennyezett brazil dió felhasználásával készültek, a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján Magyarországon a budapesti Culinaris Kft.-hez szállítottak.

A Nébih arra kéri a vásárlókat, hogy a visszahívott termékeket ne fogyasszák el, a Culinaris Kft. üzleteiben a termék vételárát blokk nélkül is visszafizetik.

A képen látható cég által gyártott müzliről van szó – Forrás: culinaris.hu

A szalmonella tünetei

Leggyakrabban hasmenéssel járó megbetegedés, de súlyos esetben vérmérgezés is kialakulhat, illetve jelen lehet tünetmentes, hosszú időn át tartó kórokozó ürítés is.

A fertőzött élelmiszer fogyasztását követően pár órával, vagy 1-2 nappal alakulnak ki a tünetek. A tünetek 2-10 napig tartanak, de bizonyos esetekben kialakulhat krónikus hasmenés is – írja a Webbeteg.hu

A betegség kezelése

Legfontosabb a tüneti kezelés, az elvesztett folyadék pótlása, a kiszáradás megelőzése. Szükség esetén infúzióra is sor kerül, de szájon át való folyadékpótlás is megfelelő. 

Gyermekek, idősek részére is adható szájon át speciális rehidratációs folyadék. Mivel a kisgyermekek és idősek könnyen kiszáradhatnak, gyakran infúzió adására van szükség.

A bélmozgást csökkentő és hasmenés esetén szedhető ún. „hasfogó” gyógyszerek csökkentik a kórokozó kiürülését, ezzel elhúzva a megbetegedést. Használatuk ezért csak átmenetileg, indokolt esetben pl. utazás során javasolt.

Kiemelt kép: müzliszeletek – Forrás: izorzo.blogspot.hu