Pénteken Magyarországon startol el a világ egyik legrangosabb bringás körversenye a Giro d’Italia (ejtsd: zsiró ditália). Két szakaszban tekernek a bringások. Az egyik Budapest-Érd-Székesfehérvár-Esztergom és Visegrád, a másik Balatontól Kaposvárig tart. Sok helyen lehet szurkolni a bringásoknak, a cikkünk alján eléred a verseny pontos térképét.

800 millió ember figyeli

A Giro az országúti kerékpársport egyik legjelentősebb versenye, amit a világ közel 160 országában évről évre több mint 800 millióan követnek a televízió képernyőjén keresztül, a helyszíneken pedig több tízezer magyar és nemzetközi turista és szurkoló kíséri figyelemmel. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Magyarországra figyel a világ

A verseny megrendezése páratlan lehetőség hazánk számára: Magyarország három napra a világ figyelmének középpontjába kerül. Három napon keresztül, napi öt órás televíziós közvetítés során, a mezőny mellett Magyarország legszebb tájait, ikonikus helyszíneit, turistákat hívogató nevezetességeit is alkalmunk van megmutatni az egész világnak.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Verseny és fesztivál

A Giro nem csak egy sportesemény, hanem egy fesztivál, népünnepély is egyben. A települések, melyeken áthalad a mezőny mind rózsaszínbe öltöznek; a lakosságnak és az ide látogató turistáknak egész napos rendezvényekkel, aktivitásokkal készülünk majd a kiemelt helyszíneken.

Pénteken 12-től 17-ig tart a show

A pénteki verseny délben indul a Hősök teréről, majd a 6-os főúton érkeznek Érdre, onnét tovább a 7-es főúton a Velencei-tóig, majd Székesfehérvárig tekernek a versenyzők. Utána Csákvár, Felcsút, Bicske, Esztergom érintésével érkeznek meg Visegrádra, várhatóan délután 5 körül.

Három magyar induló

Érdemes élőben is megnézni a világ három legrangosabb kerékpáros körversenyének (Giro, Tour de France és a Vuelta a España) egyikét. Ráadásul most rögtön három magyar versenyzőnek is drukkolhatunk. Indul az egyik legeredményesebb magyar bringás, Valter Attila, aki 2021-es Giron három szakaszán is viselhette az első helyezettnek járó rózsaszín trikót, illetve nyeregbe pattan Peák Barnabás és Fetter Erik is.

Érden is áttekernek

Aki Érden a pálya szélén szeretne szurkolni, a bejövő és a kimenő körforgalmat, illetve a 7-es út szélét tudja a legkönnyebben megközelíteni. Aki csak teheti, gyalog vagy stílszerűen biciklivel közelítse meg a pályát, de aki mégiscsak autóval érkezik, a bejövő körforgalom előtt a Tesco parkolót válassza, ha a kimenő körforgalomhoz megy, akkor a temető parkolójában vagy a focipályánál hagyhatja hátra a kocsit – írja Csőzik László, Érd polgármestere a közösségi oldalán.

Nagy lezárások lesznek

Az érdi autósok, ingázók ne feledjék: a szervezésért felelős kormányzati Nemzeti Sportügynökség 10:50 és 13.30 között lezárja a 6-os, a 7-es főútat és az M6-os autópálya érintett szakaszát. Pénteken reggel ezeket az útszakaszokat nem érdemes használni.

Helikopterek hada repül a bringások felett

A Giro d’Italia hazai rajtja komoly bemutatkozási lehetőséget nyújt Érdnek is, hiszen a helikopteres és a drónos közvetítésnek köszönhetően nemcsak a verseny, az útvonal melletti nevezetességek kerülnek bemutatásra, hanem külön felvételek készülnek a Magyar Földrajzi Múzeumról, a minaretről, a Pincesorról és a Beliczay-szigetről is. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Itt a verseny térképe

A menetrendet és minden fontos infót ide kattintva érhetsz el.

Kiemelt kép: Giro d’Italia nápolyi futama 2013-ban – Fotó: BPK