Az ország legfenntarthatóbb felsőoktatási épületének otthont adó Gellért Campust csütörtökön ünnepélyes megnyitón adták át a Corvinus egyetemi polgárainak Újbudán. A közösségi tervezés alapján készült, 680 hallgató befogadására alkalmas budai campus kooperációra ösztönző oktatási terekkel, négyemeletes kollégiummal, valamint sportközponttal és parkkal várja az egyetemi közösséget. Az új épületről készült fotókat a cikkünk alján nézheted meg.

680 diák

A campuson mintegy 680 hallgató tud egyszerre dolgozni, a hasznos terület csaknem 14 ezer négyzetméter, ami a Fővám téri egyetemi épületnek körülbelül a fele. Az épületet kooperatív, többfunkciós oktatási-kutatási helyiségek és közösségi terek töltik meg, és egy 300 fős előadóterem is rendelkezésre áll. Az 1,1 hektáros parkban akár kültéri órákat is lehet tartani. A campus újdonságai közé tartozik az adatelemzést és adatvizualizációt támogató Adattér, a storytelling-készségeket fejlesztő Médiastúdió és a designkészségek gyakorlásában többek között 3D-nyomtatókkal is segítő Makerspace. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Panorámás kollégium

A négyemeletes, panorámás kollégiumrész 180 hallgatónak nyújt kedvezményes lakhatási lehetőséget 2-3 ágyas szobákban, önálló vizesblokkokkal. Hat professzori apartman is helyet kapott a campuson. A multifunkciós sportközpontban egy kültéri és egy beltéri csapatsport-pályát is kialakítottak, emellett fitnesztermet és 4 mozgásstúdiót is használhatnak a corvinusosok. A campus sportkülönlegessége a hamarosan megnyíló mászófal-terem lesz. 

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Minőségi létesítmény

„A Gellért Campus arra vállalkozik, hogy megmutassa, hogy működik egy huszonegyedik századi gazdaság- és társadalomtudományi egyetem. Az épületet a jövő és a kapcsolatok szimbólumának szántuk. Egy olyan minőségi létesítmény ez, amely a 4I háza: az innovációé, az inspirációé, az interakcióé és az integrációé. Ezek azok a kulcstényezők, amik különlegessé teszik ezt a helyet” – mondta beszédében Szabó Lajos, az egyetem rektora a Gellért Campus avatóünnepségén. 

Élvonalba kerülés a cél

Hernádi Zsolt, a Corvinus Egyetemet fenntartó Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány kuratóriumának elnöke beszédében kiemelte: „Közép-Európa élvonalába akarunk eljutni, és az épület ennek is a szimbóluma. A Corvinusból olyan egyetemet hozunk létre, ahová a régióból szívesen jönnek tanulni; olyat, amelyik felveszi a versenyt a nyugati egyetemekkel; olyat, amelyik a legversenyképesebb diplomát adja a hallgatóknak; olyat, amelyik megteremti a régióban az észak-déli értelmiségi folyósót.”

Kutatási teljesítmény

A MOL elnöke így folytatta: “A munkát elkezdtük: alapjaiban átalakult, modernizált oktatási portfólió, folyamatosan növekvő kutatási teljesítmény, nemzetközivé váló oktatói-kutatói kar. Az elmúlt években a külföldi diákok arányát megdupláztunk, jelenleg csaknem félszáz nemzetközi oktató-kutató dolgozik itt; és egyedülálló módon két olyan nemzetközi intézményi akkreditációja van az egyetemnek, amivel felkerültünk a nemzetközi felsőoktatási főtáblára.” 

Identitás

„Az épület önmagában csak kő, vas és üveg. Ezt az épületet az határozza meg, amilyen szellemiséggel Önök, hallgatók megtöltik. Ez a szellem, ez a lélek fogja meghatározni az egyetem jövőjét is. Nemcsak egyénként, nemcsak magyarként van identitásunk; van identitásunk azokon az intézményeken keresztül is, ahol tanulunk és dolgozunk. Azok a jó intézmények, ahol kialakul valamiféle identitás. Öröm látni, hogy ez a kötődés a Corvinuson ezentúl világszínvonalú körülmények között jöhet létre.” – hangsúlyozta Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter. 

Kiemelt környezettudatosság 

Az új campus fejlesztése során kiemelt szempont volt a környezettudatosság: a Gellért Campus Magyarország legfenntarthatóbb egyetemi épülete lett, amely a LEED Gold fenntarthatósági minősítés kritériumai szerint épült és működik. Ezen túl az épületet felterjesztették az AA+ energiahatékonysági tanúsításra is, annak köszönhetően, hogy az energiaellátása napelemekre és földhőszondás hőszivattyúkra épül. 

Takarékos campus

A régi épület bontási és építési hulladékának 82%-át szelektíven gyűjtve előkészítették későbbi hasznosításra. A szigetelés kiemelten jó, a szaniterek víztakarékosak, a tervezők figyeltek a fényszennyezés csökkentésére, és az üzemeltetést a leghatékonyabb eszközökkel végzik majd. Az 1,1 hektáros, biodiverz park öntözésigénye alacsony, a burkolt felületek mindössze a terület negyedét teszik ki. A parkoló csak minimális mennyiségű autót tud fogadni, viszont 170 kerékpár tárolására alkalmas, az érkezőket a kiváló tömegközlekedés használatára is ösztönzik (a campus a Fővám téri épülettől tömegközlekedéssel 15 perc alatt elérhető). 

Közösségi vezérelv, emlékezetes dizájnrészletek 

A Gellért-hegy oldalában elhelyezkedő épületegyüttes 2019-ben került a Corvinus Egyetemet fenntartó Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány tulajdonába, és felújításának pénzügyi támogatásáról még abban az évben döntött a kormány. A mintegy 17 milliárd forintos beruházás háromnegyede állami, illetve uniós forrásokból, egynegyede a fenntartó alapítvány forrásaiból származik. A tartalmi tervezés 2020 novemberében kezdődött meg, a konkrét építési munkálatokat pedig 2021 őszén indította el a közbeszerzést megnyerő Market Zrt. A felújításon több mint 3000 ember dolgozott. 

Torony a hegyen

A Gellért Campus emlékezetes esztétikai részletekkel is gazdagodott, ilyen a magasabb torony felső szintjét meghatározó „korona” épületdísz, a bejárati csarnokot díszítő, árfolyamdiagramok által inspirált magyar lámpainstalláció és a magyar szabadalmaztatású litracon anyagból készült, fényáteresztő üvegbeton pult, az Adattérbe kerülő, hetvenes évekbeli, retró hálózatirányító kapcsolószekrény, az akusztikajavító falburkolat a tanulási terekben, a  két épület közötti hangulatos zöldtető, valamint a Tökéletlen kockák kortárs magyar szoborinstalláció Csörgő Attila szobrászművésztől. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: Gellért Campus – Forrás: Corvinus Egyetem