Egy villanykapcsoló cserét nem kell feltétlenül szakemberrel csináltatni. Ha betartod a biztonsági szabályokat és az alábbi lépéseket, te is könnyen ki tudod cserélni.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Ezekre lesz szükséged

  • Fázisceruza
  • Csavarhúzó (4-5 miliméteres, széles fejű)
  • Új villanykapcsoló
  • Az a legjobb, ha a csavarhúzód egyben fázisceruza is.

 Itt találsz megbízható mestert

1.

A legfontosabb a konnektor áramtalanítása! Keresd meg a biztosítékszekrényt és kapcsold le az összes biztosítékot. Ezt álltalában a villanyóra környékén találod.

2.

Ha áramtalanítottál, akkor egy csavarhúzóval óvatosan feszítsd le a kapcsolót a kapcsolóházról. 

3.

Menj biztosra, a fázisceruzával érintsd meg azokat a csavarokat, amelyeket a következő lépésben meglazítasz, érintsd meg a fém részeket és ha látod, vagy hozzáférsz a kapcsolóhoz röggzített kábeleket is teszteld le a fázisceruzával.

FONTOS! A fázisceruzának a végén van egy fém érintkező. Ezt a képen látható módon mindig fogd meg az újaddal, amikor a konnektrorba dugod a fázisceruzát. Ne félj, nem ráz meg a ceruza.

4.

Ezt követően a villanykapcsoló belső részét látod. Ez általában két is fém karommal van a műanyag falaknába rögzítve. Ha a kis karmokat tartó csavarokat is meglazítod, könnyen kiemelheted a falból.

5.

Minden normális helyen három színű vezetéket látsz. Feketét (vagy barnát, mint itt a képünkön) kéket és sárga-zöld csíkosat. Ha szakember kötötte be, akkor a fekete, vagy barna a fázis. Ezzel kell vigyázni mert ebben van az áram – ha nincs áramtalanítva. Mivel te már áramtalanítottál, nem kell félned semelyik vezetéktől.

6.

A régi villanykapcsolóból csavarozd ki, az újba pedig csavarozd be a vezetékeket. Figyelj arra, hogy a fázis kábel, tehát a fekete, vagy barna a bal oldalra kerüljön. 

7.

Nyomd vissza kézzel a falba, a villanykapcsoló belsejét, majd a villanykapcsoló tartó füleket tartó csavarokat húzd meg, hogy rögzüljön a falba, végül pattintsd vissza a kapcsoló műanyag borítását és már kész is vagy!

Videó

Ha nem teljesen világos valami, akkor nézd meg ezt a videót. Részletesen megmutatják, hogyan kell villanykapcsolót cserélni. Ha mégis másra bíznád a melót, akkor az alábbi mester keresőre kattintva válogathatsz a hozzád legközelebbi, megbízható, Budapest környékén működő mesterek közül.