Szász Júlia, a Nemzeti Színház színésze a Rómeó és Júlia című előadáson sérült meg súlyosan. Hosszas kórházi kezelés után ismét vissza kellett térnie a Semmelweis Egyetem klinikájára, újabb orvosi beavatkozásra volt szüksége.

Visszakerült a kórházba

„Visszakerült a Semmelweis Egyetem klinikájára Szász Júlia. A Nemzeti Színház művészének állapota stabil, de a kisebb mellkasi sérülése további orvosi beavatkozást igényelt. Várhatóan hamarosan elhagyhatja a Traumatológiai Klinikát” – közölte a Semmelweis Egyetem

Múlt héten ment haza

A művészt a múlt héten engedték haza a kórházból, azt követően, hogy november elején súlyos balesetet szenvedett a Nemzeti Színházban. Ahogyan arról már korábban beszámoltunk, két színész balesete miatt szakadt félbe a Rómeó és Júlia című előadás.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

A díszletről zuhantak le

Szász Júliát és Horváth Lajos Ottót november elején érte baleset, amely a színpad és kulisszák határán történt. A két művész a vastraverzekkel felépített díszlet felső emeletéről zuhant több, egyesek szerint négy métert hátrafelé, és olyan súlyos sérüléseket és töréseket szenvedhettek, hogy több hónapig is eltarthat teljes felépülésük.

Lemondott Vidnyánszky Attila

A baleset hatására Vidnyánszky Attila lemondott a Nemzeti Színház éléről, lemondását Csák János kultúráért is felelős miniszter azonban nem fogadta el. Közben több színházigazgató, nyílt levélben kérte meg Vidnyászky Attilát, hogy ne mondjon le az intézmény vezetéséről.

Vizsgálat indult

A baleset miatt a rendőrség is vizsgálatot indított, de azt egyelőre nem lehet tudni, hogy hol tart az ügy. Egy biztos, a baleset után közvetlenül lebontották a Rómeó és Júlia díszletét, amelyet csak napokkal később, a vizsgálatra való tekintettel építettek vissza.

Többen szóltak az igazgatónak, hogy életveszélyes a díszlet

A baleset után kiderült, hogy a színészek közül többen is jelezték a színház főigazgatójának, Vidnyánszky Attilának, hogy baj van a díszlettel, életveszélyes. Állítólag ezzel nem foglalkoztak, nem javították ki, így ment az előadás, majd megtörtént tragédia.

Büntetőjogi következmények

Portálunk megkérdezte az ügyről Dr. Bátki Pál büntetőügyekben jártas ügyvédet, aki számos jó ismert ügyben volt védőügyvéd. Szerinte a Nemzeti Színházban bekövetkezett balesetnek számos jogi kérdése van. “Az ügynek nyilvánvalóan van munkajogi és ezzel összefüggésben kártérítési vonzata is. Azonban egy ilyen balesetnek lehet büntetőjogi következménye is. Ha kiderül, hogy valakit munkavédelmi vagy balesetelhárítási foglalkozási szabályokat megszegte és emiatt következett be a baleset, akkor az foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt felel.”

Gondatlanságból veszélyokozás

A büntetőjogi ügyvéd hozzátette: “A büntetőjogi tényállás szerint büntetendő az, aki foglalkozási szabály megszegésével más vagy mások életét, testi épségét vagy egészségét gondatlanságból közvetlen veszélynek teszi ki, vagy testi sértést okoz. Foglalkozási szabálynak minősül a munkavédelmi szabály és a balesetelhárítási szabály is. Ezek a szabályok ráadásul lehetnek írott és íratlan szabályok is. Ez sohasem egyszerű kérdés.” 

Büntetőjogi felelősség

Bátki Pál elmondta: Egy színházi baleset bekövetkezhet azért is mert a díszlet eleve balesetveszélyesen volt megtervezve, de azért is mert nem megfelelő, szakszerűtlen volt az anyagválasztás, vagy az összeszerelés. “A munkavédelem összetett fogalom, a technikusnak a tervezőnek az igazgatónak mind saját felelősségi köre van, és gondos tanú és szakértői bizonyítást kell lefolytatni a büntetőjogi felelősség megállapításához. “

Pénzbüntetés a leggyakoribb büntetés

“Az ügyvédi gyakorlatom szerint egy ilyen ügyben a bíróság általában pénzbüntetést szab ki. Ugyanakkor lehetőség van közvetítői eljárás lefolytatására is, ami a felelős és a sértettek megegyezés esetén szükségtelenné teheti a büntetéskiszabást.” – fejtette ki véleményét portálunknak Dr. Bátki Pál, büntetőügyekben jártas ügyvéd.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Rómeó és Júlia előadás – Forrás: MTI