Jelentős áremelkedés várható a lisztek piacán – mondta Lakatos Zoltán, a Gabonaszövetség gabonafeldolgozói tagozatának elnöke, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója a Világgazdaságnak. A szakember szerint az áremelkedés a fogyasztóknál is borítékolható. Nemsokára csak kapkodjuk a fejünket, hogy mi mennyibe kerül az élelmiszerboltokban.

Nagyot drágulhat a liszt és minden, ami abból készül

Az árstop elvileg május 1-ig él, annak feloldásakor jelentősen drágul a liszt a boltokban – persze, ha az árbefagyasztást meghosszabbítja a kormány, akkor ez később következik be. A kisboltok most komoly veszteségeket könyvelhetnek el, míg a nagyobb árréssel dolgozó láncok nem feltétlenül – vélekedett a lapnak Lakatos Zoltán. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Szembe kell nézni a drágulással

Az árstop feloldása miatti drágulás mellett azonban a fogyasztóknak azzal is szembe kell nézniük, hogy a búza drágulása miatt június-július környékén további jelentős áremelkedés következik, amennyiben a malmok elérik a 200-220 forint körüli liszt átadási árakat. 

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Csendesen emelkedett

Az árstop bevezetése óta – ami a lisztpiacon a BL 55-ös búza finomliszt árát maximálta az október 15-i árszinten – a kis kiszerelésű csomagolt lisztek átadási árai gyakorlatilag szinten maradtak, vagy csak „csendesen emelkedtek”.

Emelni akarnak a malmok

A kiskereskedők azzal védekeznek, az árstopos lisztből csak a korábbi átlagos mennyiséget rendelik. A malmok ezeknél a termékeknél is emelni szeretnének, de erre legfeljebb a nagyobb láncoknál van esélyük. 

Nagy gond

A búza állapotáról Lakatos Zoltán szerint most még korai nyilatkozni, de az biztos, hogy ha még két hétig nem jött volna eső, akkor nagy gond lett volna. Így azonban – ráadásul a tavalyinál némileg nagyobb vetésterületen – egy közepes termés lehetősége adott.

Szívóhatás

Úgy véli ugyanakkor, hogy a nagy kérdés nem is az, hogy mennyi búza terem Magyarországon, hanem az, hogy az ukrán háborús helyzetnek vége lesz-e. Ha nem, és szabad lesz az export, akkor óriási, az árakat tovább emelő szívóhatással kell számolni az exportpiacokról, hiszen az ukrán és az orosz export kiesésével körülbelül 30 millió tonna hiányozna a Közel-Keletről, Törökországból és az észak-afrikai országokból.

Történelmi rekord

Ebben a piaci helyzetben, hacsak Ukrajnában nem konszolidálódik a helyzet, az tűnik valószínűnek, hogy aratáskor nagyon magas induló árak alakulhatnak ki, a kezdeti felvásárlási árszint elérheti akár a tavalyi tonnánként 62 ezer tonnás aratáskori ár dupláját is – pedig már ez az ár is történelmi rekordnak számított – ami további nyomást jelent a liszt, azon keresztül pedig a péktermékek árára. Lakatos Zoltán szerint az akkor kialakult árszint már a fogyasztás érzékelhető csökkenésével jár majd.

Visszafogták a termelést

A malmok jelentős része most már feltöltötte búzakészleteit annyira, hogy június végéig meglegyen az őrléshez szükséges alapanyaguk. Az is biztos ugyanakkor, hogy a nagy malmok visszafogták termelésüket, és június 30-ig kvótákat határoztak meg vevőiknek, akiket ez alapján, a számukra megállapított mennyiség erejéig szolgálják ki – tette hozzá. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: Youtube/Sarankó pékség Gödöllő