Mégis visszaengedik a 65 év feletti egészségügyi dolgozókat a betegellátásba. Kásler Miklós április 16-án korrigálta egy hónappal ezelőtt hozott rendeletét, amelyben megtiltotta, hogy a 65 év feletti dolgozók olyan tevékenységet végezzenek, amely során közvetlenül találkozhatnak a pácinesekkel.

A koronavírus járvány miatt Kásler Miklós rendeletben tiltotta meg a 65 évnél idősebb egészségügyi dolgozóknak, hogy közvetlenül érintkezzenek a betegekkel. Így ők csak telefonon konzultálhatta pácienseikkel.

A legújabb miniszteri utasítás szerint, amennyiben másképpen nem szervezhető meg az ellátás, úgy az idősebb egészségügyi dolgozók, amennyiben önként vállalják, visszatérhetnek a közvetlen gyógyításba – írja a  Népszava.

A lapnak nyilatkozó sebész azt mondta, hogy a legrosszabb helyzetben az alapellátás van, ahol aránytalanul nagy számban vannak 65 év felettiek, és ők korábban is egyedül dolgoztak. A rendelőintézetekben is egy-egy szakmában egy orvos van, így a rendelettel, ami hátrébb vonta őket ott is nehéz helyzetbe kerültek. A kórházakban tíz orvosból, talán ha kettő lehetett érintett, tehát ott megoldható volt a helyettesítésük.

Sok kis- és nagyvárosban is komoly gondot okozott a lap szerint, hogy a 65 év feletti háziorvosokat hátrébb vonták, a településen lévő többi háziorvos terhelése nőtt meg úgy is, hogy sokan minimalizálják a találkozást a betegekkel, inkább telefonon adnak tanácsot, hogy mit csináljon a hozzá forduló.

Kiemelt kép: illusztráció