Nem vette át a Levegő Munkacsoport a fővárosi kitüntetést, mert nem elég tiszta Budapest levegője. Szerintük túl sokan halnak meg a szennyezett levegő miatt, ezt a saját kudarcuknak is tekintik, ezért nem fogadták el a Budapestért Díjat. Karácsony Gergely szerint figyelmeztetés a díj visszautasítása.

Nem csökkent a légszennyezettség, nem kell a díj

Nem sikerült elérni, hogy csökkenjen a főváros súlyos levegőszennyezettsége, ezért úgy határozott a Levegő Munkacsoport, hogy nem veszi át a Fővárosi Közgyűlés által számára – ellenszavazat és tartózkodás nélkül – megítélt Budapestért Díjat.

Egyre rosszabb a helyzet

A Levegő Munkacsoport több mint három évtizede dolgozik Budapest tiszta levegőjéért, hogy minél kevesebben betegedjenek meg, illetve veszítsék el idő előtt az életüket a szennyezett levegő miatt, azonban egyre távolabb kerülünk ettől a céltól – írják a közleményükben.

Túl az egészségügyi határértéken

A légszennyezettség mértéke rendszeresen meghaladja az egészségügyi határértékeket. Azokat, amelyek esetenként jóval magasabbak annál, mint amelyeket az Egészségügyi Világszervezet ajánl.

Budapesten 2500 ember hal meg a rossz levegő miatt

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség adatai szerint Magyarországon évente több mint 13 ezren halnak meg idő előtt a légszennyezettség következtében és ezek az emberek átlagosan több mint 10 évet veszítenek az életükből. Lakosságarányosan számítva, Budapesten mintegy 2500 ember korai halálát okozza a rossz levegő.

Figyelmeztetés a díj visszautasítása

Karácsony Gergely a díj visszautasítására így reagált: „A díj elutasítása nem sértés, hanem figyelmeztetés. Értem az üzenetet. Hosszú út áll még előttünk, de elindultunk és nem fordulunk vissza” – írja közösségi oldalán a főpolgármester, majd így folytatja:

Zöldíteni kell, nem zöldre festeni

„A klímaválság és a világjárvány világosan megmutatja, hogy egyetlen út vezet a fenntartható jövő felé, és ez az út zöld. Nem zöldre festett, hanem természetes zöld” – teszi hozzá a főváros vezetője.

Elégedetlenség

Karácsony Gergely a díj visszautasítása kapcsán arról is ír, hogy „Pont ez a civil szervezetek dolga. Az elégedetlenség. Ez az elégedetlenség adja a feladatot a politikának, hogy ne engedjen a céljaiból, hogy hallgasson az állampolgárokra, a civilekre és azok szervezeteire. Hogy a valós problémákkal szálljon harcba és ne kreáljon nem létezőket – írja a főpolgármester.

Tiszta levegőt, csak utána díjat

A levegőért Munkacsoport üzent is. Azt írták közleményükben, hogy akkor fogják majd átvenni a Budapestért Díjat, amikor a főváros egyetlen hivatalos levegőminőség-mérő állomásán sem fogja a légszennyezettség koncentrációja túllépni a megengedett határértéket egy teljes éven keresztül.”

Kiemelt kép: Szmog Budapesten – Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt