Ahogy azt itt a BudaPestkörnyéke.hu agglomerációs hírportálon megírtuk, az állatvédők arra hívják fel a figyelmet, hogy a petárdázás halálos sokkot is okozhat a kutyáknak. Szentendrén elmarad a tűzijáték, sőt arra kérik a lakosságot, petárdát se használjanak, Dunakeszin pedig balhé lett a tűzijátékozás betiltásának a felvetéséből is.

Szentendre hivatalos oldalán azt írtják, hogy nem lesz tűzijáték és azt kérik, a petárdázás is maradjon el, figyeljünk házi kedvenceinkre, akiknek a szilveszteri hangoskodás nem buli – írják.

Dunakeszin Facebook-csoport alakult, amely segít a megriadó, bajba jutott állatokon. Képviselőik azt kérik az emberektől, hogy a tűzijáték-használatot korlátozzák éjfél és hajnal 1 óra közé. Ezzel segítenék, hogy az állattulajdonosok a kora esti órákban még el tudják vinni sétálni kutyájukat – írja a Dunakeszipost.hu.

A helyi lap szavazást indított az ügyben, már több százan voksoltak, 80% betiltaná Dunakeszin is a szilveszteri tűzijátékozást. Volt aki azt írta: „Ne essünk már túlzásba. Lassan a kutyákat több mindenben segítjük óvjuk mint a saját embertársainkat. Szóval nem tudom mi a fene jó a tűzijátékban. Persze szép meg látványos. Én bizti nem szórnám erre a pár perc látványra el a pénzem. De aki szereti évente egy két alkalommal had csinálja.” – írja egy hozzászóló.

Egy másik pedig így érvel: „Nem csak a szökés a probléma hanem például az én kutyám iszonyúan retteg és borzasztó állapotban van minden évben szilveszterkor. Most már előre félek, hogy fogja bírni amikor amúgyis beteg és nem adhatunk neki nyugtatót sem a betegsége miatt. Teljesen felesleges dolog. Annyian vagyunk kutyasok, nem hiszem el, hogy örömet okoz az ami a legjobb barátainknak horror” – írta a hozzászóló.

Betiltanák a petárdázást

Közben az egyik ellenzéki párt, az LMP közölte: törvénymódosító javaslatot nyújt be a petárdázás és a pirotechnikai eszközök betiltásáért. Miskolcon pedig már idén elmarad a városi tűzijáték.

A Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóságának Állategészségügyi Szolgálata közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy szilveszter és újév idején a petárdázások hatására nagyon sok kutya szökik el otthonról és kóborol az utcákon.

Az erős hang- és fényhatások miatt megrémült, kerítésen átmászó, menekülő állatok az utcán olyan környezetbe kerülnek, amely számukra idegen és veszélyekkel teli, így gyakran válnak autóbaleset áldozatává, vagy olyan távolságra menekülnek otthonuktól, hogy képtelenek visszatalálni, némely állat sokkot kap és elpusztul.

Petárdastopot kérnek az állatvédők

Petárdastopot kérnek szilveszterre az állatvédők az óévbúcsúztatáskor használt pirotechnikai eszközök erős hang- és fényhatásai miatt – közölte az Orpheus Állatvédő Egyesület.

Seres Zoltán, az egyesület munkatársa arra figyelmeztetett: a pirotechnikai eszközök durva hang- és fényhatásai az állatoknál “sokkos pánikot” okozhatnak.

A házi kedvencek ilyenkor félelmükben akár támadhatnak is, de legtöbbjük ijedtében elszökik, elkóborol. A riadtan menekülő állatok néhány óra alatt öt-tíz kilométert, több településnyi távolságot is képesek megtenni – tette hozzá.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület ezért azt tanácsolja, hogy a háziállat-tulajdonosok tegyenek az elérhetőségüket tartalmazó bilétás nyakörvet a kutyákra, macskákra, a kutyákban levő kötelező mikrochip pedig legyen állatorvos által az adatokat tartalmazóan beregisztrálva, hogy ha az állatot megtalálja valaki, tudja, kit kell értesíteni.

Azt javasolják: a kutyákat december 30. és január 2. között még a kijelölt sétáltatóhelyeken is fokozott óvatossággal, pórázon sétáltassák. A kutyatulajdonosok otthonukban biztosítsanak kedvencüknek a közvetlen utcai hangoktól elszigetelt helyet, például belső szobát, udvarrészt, garázst.

Ha az állatot beengedik a lakásba, akkor a sötétítőfüggönyt húzzák el, a redőnyt eresszék le. A félősebb állatok számára pedig állatorvos által ajánlott nyugtatószerről is gondoskodhatnak.

MTI, BPK, Kiemelt kép: Tűzijátékozás Budapesten – Forrás: MTI/Balogh Zoltán