Válságtanácskozást tartott ma délelőtt az érdi, a törökbálinti és a a diódi polgármester. kollégáimmal, valamint Aradszki András országgyűlési képviselővel. Továbbra is azt kérik a lakosoktól, hogy spóroljanak a vízzel, a legkritikusabb helyzet Érden van. A polgármester azt javasolja, hogy álljanak le az érdi autómosók.

Legyártották a vezetéket

„A szétrobbant céltöltővezeték új idomját legyártották egy Milánó melletti speciális üzemben, ma elindul hozzánk, holnap szerelik be a Homokbánya úton” – írja Facebook oldalán Csőzik László. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kritikus napok

Érd polgármestere azt írja, hogy a városban „a mai és a holnap nap lesz kritikus, és el kell, hogy mondjam az Önök segítsége nélkül nem ment volna. Felhívásunkat szerencsére nagyon sokan követték, elhalasztották a nagymosást, nem engedték tele a kádat stb. még nincs vége”.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Még nincs vége

A polgármester szerint nagyon fontos, hogy ne pazarolják a helyiek a vizet, és a legszükségesebb dolgokra tartogassák a vízfelhasználásunkat! „Ezen múlik leginkább, hogy ma estére ne ürüljenek ki a nagy tározómedencéink”.

Ne mossanak autót

„Ma megkerestük az autómosókat közvetlenül, hogy ők is álljanak be a sorba. Köszönjük nekik is!bKöszönjük a TESCO-nak, hogy rengeteg palack vizet adott a városnak, ezekből adtunk Diósdnak, és bespájzoltunk arra az eshetőségre, ha netán rosszabbodna a helyzet”.

Lajtoskocsik elérési helyei

  • Érd, Iparos utca végén, az Ötvös utcánál
  • Törökbálint, Like Bisztró
  • Törökbálint, Balassi Bálint út 2.
  • Diósd, Kőbányai utca/György utca

Törökbálinti helyzet

Törökbálinton, a legnagyobb problémát jelenleg Tükörhegy ellátása jelenti, a szakemberek dolgoznak azon, hogy legalább minimális mennyiség érkezhessen Diósd felől. Várhatóan már szerda délután. Elek Sándor polgármester azt írja, optimális esetben már pénteken helyreállhat Törökbálinton a vízszolgáltatás.

Összefogtak a polgármesterek

A mai válságtanácskozáson az is elhangzott, hogy az érintett települések már januárban a kormányhoz fordulnak. Azt kérik majd, hogy fejlesszék a térség vízellátását.

Összeült a válságstáb

Forrás: Facebook/Csőzik László

Egymás után durrantak szét a vezetékek

Sorozatcsőtörés volt Érden, alig 24 óra alatt 5 helyen durrantak el a vízvezetékek. A különös jelenség nem szokatlan, ha egy helyen meghibásodik a vezeték, majd csökken benne a nyomás, akkor problémák adódhatnak, ha ismét elindítják a vizet és újra megnő a hálózatban a nyomás. Ez szétfeszítheti a csöveket. Lényegében ez történt Érden.

Tanítási szünet

Törökbálinton és Érden bezártak az óvodák, iskolák és a bölcsődék, miután a tankerület rendkívüli tanítási szünetet rendelt el. Nem működnek a sportlétesítmények és a közintézmények.

Fontos vezeték ment tönkre

A sorozatos csőtörések okozta bajt tetézte, hogy a Csepel-szigetről az érdi, diósdi, törökbálinti hálózatba, és tárolókba vizet szállító úgynevezett 600-as főnyomócső is eltörött. Ennek megjavításához speciális alkatrészek, csődarabok kellenek, amit külföldről kell beszerezni. Ezt péntekre ígérték a gyártónál.

Kiemelt kép: csőtörés Érden – Forrás: Érdmost