Advent második vasárnapjára, azaz 2023. december 10-ére és az hétfőre, december 11-ére munkabeszüntetést hirdetett a Volánbusznál. A munkabeszüntetés 23 ezer járatot érint országszerte. Budapesten és környékén például a budaörsi, budakeszi, nagykovácsi, péceli és a diósdi járatok ritkulnak. Lázár János szerint a buszsofőrök munkabeszüntetése felelőtlenség.

Itt tudsz tájékozódni

A Volán oldalán található részletes tájékoztatásban megtalálható, hogy a helyközi közlekedésben milyen korlátozások járatkimaradások lehetnek: december 10-én (vasárnap) és december 11-én (hétfőn).

Agglomerációs járatok

​A Budapest környéki (agglomerációs „kék”) buszoknál melyik járatok nem közlekedhetnek: december 10-én (vasárnap) illetve december 11-én (hétfőn). A várható fennakadások miatt a Volánbusz az utasok türelmét és megértését kéri.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Béremelést szeretnének

A sztrájkot azért hirdette meg a szakszervezet, mert 25 százalékos bérfejlesztési igényükre a tulajdonos Volánbusz felhatalmazás hiányában nem tudott ajánlatot tenni november 24-én. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Siker lenne a részleges leállás

A szakszervezet elnöke, Dobi István csütörtök esti posztjában azt írta, a legnagyobb karácsonyi ajándék számára az lenne, ha a december 10-re és 11-re meghirdetett sztrájk során több mint 20 000 járata nem indulna el és ezzel megmutatnák a döntéshozóknak, hogy a Volán-szakmában dolgozókkal a jövőben számolniuk kell.

Megszólalt a miniszter

A sztrájkról Lázár János építési és közlekedési miniszter is elmondta a véleményét, a politikus a Facebook-oldalán azt írta: a béremelés igénye jogos, ám annak 25 százalékos mértéke teljesen irreális, eltúlzott.

Túlzó a béremelési követelés

A Volánbusznál működő közel két tucat szakszervezet közül csupán egy van, amely ennyire túlzó mértékű béremelést követel. Ennek teljesítését sztrájk útján igyekszik kierőszakolni, pedig egy idei sztrájk jogszerűsége erősen vitatható, miután 2023-ra már megszületett a bérmegállapodás, és azt a munkáltató fillérre be is tartja.

Bíróságra mennek

Az advent második vasárnapjára meghirdetett tiltakozás felelőtlenség, így a szakszervezettel a bíróságon folytatják, míg a többi érdekvédővel a tárgyalóasztalnál találkoznak.

Elégséges szolgáltatás

A miniszter tájékoztatást adott arról is, hogy Volánbusz „a jogilag vitatható munkabeszüntetés ellenére is biztosítja az elégséges szolgáltatásokat, és igyekszik mindenkit eljuttatni úti céljába a sztrájk ideje alatt is”. A munkabeszüntetés a fővárosi agglomerációt is jelentősen érinti. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció