A járvány kitörése óta Magyarországon több lett az alkohol – és a gyógyszerfüggő – legalább is ezt állítja Zacher Gábor. A toxikológus szerint a kínai vakcinával szemben vannak fenntartásai a szakmának.

Erősödött a függőség

„A járvány alatt erősödtek a függőségek: több lett az alkoholbeteg és a gyógyszerfüggő Magyarországon, és még olyan függések is erősödtek, mint a közösségi oldalak használata vagy a sorozatnézés” – mondta Zacher Gábor az Agora Szombathelyi Kulturális Központban tartott online előadásán.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Depressziót okoz a koronavírus

A toxikológus azt mondta, a koronavírus kitörölhetetlen nyomokat hagy az életünkben, a tartós stresszhelyzet szorongáshoz vezet, ami pedig végül depressziót okozhat.

Napi 300 ezer érdeklődő olvasó! A BudaPestkörnyéke.hu a 11. legolvasottabb hírportál lett Magyarországon. Részletek itt. Közben ne hagyd ki a napi programajánlatunkat sem, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ide kattintva megnézem a friss programokat.

 

 

Nőtt a feszültségoldó szerek használata

A feszültségoldó szerek piaca 10 százalékkal nőtt a tavalyi évben, míg egy másik gyógyszercsoport, a hangulatjavító antidepresszánsok esetében 4 százalékos emelkedés volt tapasztalható.

A magyarok fele nem oltatná be magát

A toxikológus  a Szonda Ipsos kutatására hivatkozva azt mondta: jelenleg a felnőtt lakosság 46 százaléka nem oltatná be magát. A hiányzó hivatalos információkra példaként az oltóanyagok hozzáférhető hivatalos leiratát említette.

4 vakcinát javasol

A momentán rendelkezésre álló ötféle oltásból az AstraZeneca-, a Moderna-, a Pfizer–BioNTech-, valamint a Szputnyik V vakcinát Zacher Gábor bárkinek nyugodt szívvel javasolja, hiszen már nagyon sok mindent tudunk róluk. 

A kínai vakcina

A Sinopharmmal szemben azonban vannak fenntartásai a szakmának. „Azon egyszerű oknál fogva, hogy az ezzel az oltással kapcsolatos eredményeket nem közölték le a kínaiak” – mondta Zacher Gábor.

Az orosz vakcina is ajánlott

A toxikológus szerint az orosz vakcinára nem kell negatívan tekinteni, hiszen „az oroszok is kiterítették a kártyáikat”. Zacher Gábor megjegyezte továbbá, hogy egy vakcinánál sem volt idő megvizsgálni, hogy más gyógyszerekkel milyen kölcsönhatásban vannak, erre később lesz válasz.

 Ha nincs karbantartva a krónikus betegség…

A kínai Sinopharm-vakcina esetében van egy olyan megfogalmazás, hogy nem ajánlják azoknak, akiknél a krónikus betegség nincs megfelelően egyensúlyban, vagy a krónikus betegség akut fellángolása történik, esetleg kórtörténetükben túlérzékenység szerepel. „Ez egy nagy kosár” – mondta Zacher Gábor.

Ezért lehet megkérdőjelezni a vakcinát

A toxikológus szerint azért lehet megkérdőjelezni az oltóanyagot, mert például az, hogy akiknél a krónikus betegség „nincs megfelelően egyensúlyban”, nagyon nem egzakt megfogalmazás. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Zacher Gábor – Forrás: Facebook