Negyvennégy, többségében idős, krónikus beteg meghalt, és újabb 1701 új fertőzöttet találtak Magyarországon. Közben Látogatási tilalmat vezethetnek be a fővárosi idősotthonokban, Zacher Gábor szerint pedig gáz, hogy nincs hivatalos adat arról, a kórházban ápoltak hány százaléka oltatlan.

Erőteljes növekedés

A legutóbbi héten a szennyvízmintákban a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja az előző hetek lassú ütemű növekedéséhez képest erőteljes emelkedést mutatott Budapesten, a Budapest környéki agglomerációban, valamint Pécsen, Salgótarjánban, Szegeden, Székesfehérváron és Tatabányán – írja az MTI. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Sok fertőzött

Mivel a mintavétellel előzetesen meg lehet már állapítani a vírus jelenlétét, ezért várhatóan az érintett településeken a közeljövőben sok fertőzöttet azonosítanak majd.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Delta variáns

Az új megbetegedéseket a delta variáns okozza, a legnagyobb veszélyben a beoltatlanok vannak, ezért őket arra kérik, hogy regisztráljanak és mielőbb vegyék fel az oltást. A beoltottak kevesebb mint egy százaléka betegszik meg, és a betegség lefolyása az oltottaknál általában jóval enyhébb.

Fokozódik a járványhelyzet

Zacher Gábor szerint fokozódik a járványhelyzet, a szakma pedig  továbbra is hiányolja, hogy nem tudják, a koronavírussal kórházban ápoltak közül, mennyi az oltatlan, hányan oltatták be magukat. Így csak egymás közötti információcserére hagyatkozhatnak orvosok – mondta a Portfoliónak.

Súlyos betegség

A hatvani kórház sürgősségi orvosa hozzátette: „Gáz, hogy nincsenek hivatalos oltásadatok. Ha látnák a számadatot az emberek, és hogy mennyivel több esélyük lenne így a súlyos betegség elkerülésére, az növelhetné az oltási hajlandóságot.” – mondta Zacher Gábor.

Látogatási tilalom

Az augusztus vége óta ismét hetente ülésező Fővárosi Operatív Törzs keddi megbeszélésén dönt arról, hogy a fővárosi önkormányzat által fenntartott bentlakásos intézményekben, jellemzően idősotthonokban ismét bevezetik-e a látogatási tilalmat, illetve újfent korlátozzák-e a kijárást, írja a Népszava.

Maszkhasználat

A lap szerint az ülésen azt is megvizsgálják, hogy a fővárosi önkormányzat óvodáiban kötelezővé tegyék-e a dolgozók számára a maszkhasználatot. Ezt korábban már néhány kerületben előírták.

Budapesten és környékén van a legtöbb fertőzött

Eddig Budapesten (153 714) és Pest megyében (118 633) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Borsod-Abaúj-Zemplén (50 224), Győr-Moson-Sopron (46 006) és Hajdú-Bihar megye (44 862). A fertőzésben legkevésbé érintett megye továbbra is Tolna, 18 221 fertőzöttel.

Harmadik oltás

Magyarországon eddig 5 941 073 embert oltottak be, közülük 5 721 531-en a második, 1 millió 120 ezren pedig már a harmadik adag vakcinát is megkapták.

Van vakcina

A magyar lakosság többsége regisztrált a védőoltásra és már fel is vette azt, aki még nem, az továbbra is megteheti a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon. A regisztráció után a háziorvosnál és az interneten is lehetőség van oltásra időpontot foglalni a www.eeszt.gov.hu oldalon. Az időpontfoglalóban minden érvényes regisztrációval rendelkező tud oltásra időpontot foglalni első, elmaradt második és harmadik oltásra is – emelték ki. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Zacher Gábor – Forrás: Youtube/Szféra