Zacher Gábor toxikológus szerint már egy kicsit lazább lett a helyzet koronavírus fronton, ám véleménye szerint még mindig nem dőlhetünk hátra.

Nem látunk a jövőbe

„Lazább egy kicsit a helyzet, de nem látunk a jövőbe, hogy most hátradőlhetünk-e. Szerintem még nem” – mondta Zacher Gábor toxikológus az InfoRádióban

Az átoltottságról is beszélt

„Az átoltottságot hihetetlen gyorsasággal kellene megemelni ahhoz, hogy a biztonságot adó immunitás kialakuljon. A jelenlegi szigorú korlátozásokon is csak akkor lehet majd enyhíteni” – vélekedett Zacher.

Van, ahol már vannak üres ágyak

Zacher azt is elmondta, hogy a hatvani kórház Covid- és intenzív osztályán már vannak üres ágyak, de ez nem azt jelenti, hogy ezeket fel lehet szabadítani más gyógyító tevékenységek részére.

Kimerítő időszak

A toxikológus ezeken kívül azt is kiemelte, hogy nagyon jól jön a személyzetnek, hogy nem maximális kapacitáson üzemel a kórház, mert kimerítő időszakon vannak túl.

Fárasztó történet

„Ez egy fárasztó történet. Komoly megterhelés, és nem csak az a munka, hogy sok a beteg. Az nem a normális betegellátás része, hogy órákat kell komplett védőfelszerelésben eltölteni. Még azt is meg kell gondolnia, hogy mit iszik reggelire, mert ha ki kell mennie műszak közben vécére, akkor ez egy újabb kivetkőzés-beöltözést igényel. Vannak pluszfeladatok is, például a kommunikáció a hozzátartozókkal, mert a műszak végén összegyűjtik a telefonszámokat, és tájékoztatják a hozzátartozókat a szeretteik állapotáról” – fogalmazott a toxikológus, aki december 31-én megkapta az első koronavírus-oltását, és január 21-én adják be neki a másodikat.

Falus Ferenc is megszólalt

A volt tiszti főorvos azt mondta, hogy szerinte óvatosnak kell lenni a lazítással, véleménye szerint a tömegrendezvényeket idén nyáron sem szabadna engedélyezni.

Tavaszig biztos nem

“Akkor lehet kezdeni lazítani, hogyha a teszteknek a pozitivitási aránya 3% körül van” – véli Falus Ferenc volt országos tiszti főorvos. Az utóbbi napokban hét és tíz százalék között mozgott ez a mutató. Falus úgy véli: tavaszig nem lehet lazítani és a későbbi enyhítésekkel is óvatosnak kell lenni, írja a atv.hu.

Balaton oké, buli nem oké

“A balatonozásról nem kell lemondani, a tömegrendezvényeket nem lenne szabad még idén nyáron sem engedélyezni, és nem szabadna annyi bulit rendezni, mint amennyi tavaly nyáron volt” – sorolta a volt tiszti főorvos.

Napi adatok

Mint azt a BudapestKörnyéke is megírta 1438 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 350 587 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 87 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 11 264 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 227 325 fő, az aktív fertőzöttek száma 111 998 főre csökkent. 4 408 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 328-an vannak lélegeztetőgépen. 

Kiemelt kép: Zacher Gábor