A Fehérgyarmaton élő Tarcza Tamás mentette meg annak a kamionsofőrnek az életét, akinek járműve szerda hajnalban felborult az M3-as autópályán, majd kigyulladt. A növényvédelmi szaktanácsadó épp egy előadásra tartott, amikor az autópályán elé csúszott a kamion. Csak a rutinján múlott, hogy túlélte a brutális balesetet. 

Baleset az autópályán

Amint arról korábban a Kékvillogó.hu beszámolt, Közúti közlekedési baleset történt 2023. február 22-én 5 óra 48 perc körül az M3-as autópálya bal oldali pályatestén, a 229. kilométerszelvényben, Nyíregyháza térségében. Egy Budapest felől Vásárosnamény irányába tartó teherautó a szalagkorlátot átszakította és felborult.  

Kigyulladt a kamion

A kamion ezután kigyulladt és teljes terjedelmében égett. A helyszínre mentők is érkeztek, a baleset után a rendőrség azt közölte, hogy egy sérültje van a balesetnek. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Borzasztó képsorok

Tarcza Tamás, növényvédelmi szaktanácsadó szerda hajnalban indult el fehérgyarmati otthonából. Egy előadásra igyekezett, reggel 6 óra előtt ért a debreceni lehajtóhoz. „Nem láttam, hogy jön a kamion, csak arra eszméltem, hogy átszakítja a korlátot, felborul, az oldalán csúszik felém, közben lángol, és teljes szélességében, a leállótól a belső sávig elzárja az utat”. 

Durrdefektet kaphatott

„Én 125-ös tempomattal mentem, azonnal nyomtam egy satuféket, így sikerült negyven méterrel előtte megállnom. Ha nem kelek fel és nem indulok el korábban, ha csak egy kicsit gyorsabban hajt bármelyikünk, lehet, hogy beleszállok”. Tamás úgy emlékszik, a VÉDA-kapu fogta meg a több tonnás járművet, ami valószínűleg durrdefektet kapott.

Kihúzta a sofőrt

„Kiugrottam a kocsiból és teljes erőből rugdosni kezdtem kamion szélvédőjét, belülről a sofőr ugyanezt tette. Egy körülbelül harmincötször ötvenes lyukon húztam ki. Nem sokkal később érkeztek mások is, de nem nagyon mertek kiszállni a tűz miatt” – mondta Tamaás a szon.hu-nak. 

Mindene elégett

„Ott állt mellettem a sofőr cipő nélkül, egy szál zokniban, és nézte, ahogy mindene bennég. Vissza akart mászni a papírjaiért, de erről szó sem lehetett, hiszen az egész kamion lángolt”. 

A sofőr látta a tűzet

Tamás az eset óta már beszélt a kamionsofőrrel, aki azt mondta neki, hogy amikor belenézett a tükörbe, csak azt látta, hogy tűz van, azt viszont nem tudta felmérni, hogy mennyire nagy a baj. 

Felrobbant a tartály

„Két-három méteresek voltak a lángok, viszont néhány perccel később felrobbant a gázolajtartály és a hűtőgázközegek is, hat-nyolc méter magasra csaptak a lángnyelvek és pillanatok alatt elterjedt a tűz. Óriási szerencséje volt a sofőrnek, hogy miután felborult a kamion, a gázolaj nem a fülke alá folyt, mert akkor nem tudtam volna megközelíteni” – elemezte a szörnyűséget Tamás, aki közben hívta a 112-t. 

Zokogva ért haza

A fehérgyarmati családapa azt mondta, amikor hazaért, zokogásba tört ki. „Zokogtam, ahogy a párom és az édesanyám is, amikor végre hazaértem. Alig aludtam múlt éjjel, sokat forgolódtam, biztosan el kell telnie egy-két hétnek, mire feldolgozom ezt az egészet”. 

Rutinja mentette meg az életét

A 47 éves Tamás szerint vezetési rutinja mentette meg az életét. Ha nem ennyire gyakorlott sofőr, akkor biztosan pánikba esik ki tudja, mi történt volna. „Reggel, amikor munkába indultam, arra gondoltam, milyen szerencsés vagyok. Szerencsés, mert élek”. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: lángoló kamion az M3-ason – Forrás: Facebook/Autópályahírek 0-24