Budapest egyik legháborítatlanabb vizes élőhelyén a fácánokat nem zavarja az induló gépek turbinája. A Merzse-mocsár természetvédelmi terület, közvetlenül a reptér mellett van, sokan nem is gondolnák milyen látványos táj bújik meg a kifutópálya közelében, az erdő túloldalán. Kiváló kirándulóhely, a gyerekeket nem csak a vízimadarak és békák fogják érdekelni, hanem a repülőgépek is. Cikkünk alján térképen mutatjuk meg, hol találod a Merzse-mocsarat. Előre szólunk, két dologra nagyon figyeljetek: a gyerekek ne tűnjenek el a nádasban és a hátizsákban legyen kaja-pia, mert nics a közelben semmi.

Turbinazaj a mocsárban

Felbőg egy induló repülőgép turbinája, a süvítő zajt tompítja a kifutópálya melletti erdősáv. A fácánok, kacsák cseppet sem zavartatják magukat. Megszokták az induló és érkező gépek zaját Budapest egyik legtitkosabb zugában, a Merzse-mocsárban. A ferihegyi reptér utasfogadó termináljaival szemközt, a kifutópálya túloldalán van a Merzse. 1977 óta helyi védettséget élvez a számos ritka növény és állatfaj miatt. Ez a lápvidék arról mesél milyen volt a pesti oldal a beépítések előtt. Vannak még bőven kirándulóhelyek Budapesten és környékén, kattints ide!

Zöld ékszerdoboz

Amikor egy induló vagy érkező repülőgép ablakából nézzük a repülőteret, feltűnőek a vízelvezető árkok és az abból kikandikáló nádas foltok. A repülőtér helyén egykor mocsaras, nádas, lápos terület volt, pont olyan, mint most a mellette lévő Merzse-mocsár, de a lecsapolások, tájátalakítások miatt mára csak egy apró zöld ékszerdoboz maradt ebből.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Szuper kirándulóhely

A Merzse kiváló kirándulóhely. Az autóval érkezők Ecser vagy Rákoskert felől közelíthetik meg, nagyjából 1 km-es földútra számítsanak a parkolóig. Akik gyalog jönnének, a rákoskerti vasútállomásról 20 perc alatt elsétálhatnak a mocsárhoz. Veszélyes hely lehet as Merzse: A ferihegyi repülőtér melletti mocsárnál eltűnt egy kislány, nagy erőkkel indult a kutatás

Merzse-mocsár a kilátóból

Fotó: BudaPestkörnyéke.hu
Fotó: BudaPestkörnyéke.hu

Vízjárta terület

A Merzsében nincs állandó víztükör. Az aktuális időjárástól függ, hogy mennyi vizet látunk benne. Amikor a BudaPestkörnyéke.hu munkatársai a mocsárnál jártak, éppen száraz volt. Nyár végén visszahúzódnak a vízfelületek, hogy majd ősszel, a csapadékos időszakban ismét megteljenek a lapos részek vízzel.

Szép kilátás a toronyból

A tíz focipálya nagyságú területet kellemes kis ösvényen lehet megkerülni. Útba esik egy kilátó, amelynek meredek lépcsője nem éppen kisgyerekeknek való, de némi szülői segítséggel a picik is fel tudnak mászni a fából készült toronyba, ahonnét csodaszép látvány tárul elénk.

Kilátó a Merzse-mocsárnál

Fotó: BudaPestkörnyéke.hu

Mocsár és ingovány

A kiláóból jól látszik a mocsár, a nádas, az egykori ingovány, a háttérben pedig a dombon: Ecser, Rákosliget és Maglód házai rajzolódnak ki. A másik irányban, az erdő túloldalán pedig alig egy kilométerre vagyunk a ferihegyi reptér kifutójától, vagyis az induló és érkező gépek jól hallhatók.

Uzsona és kulacs legyen a hátizsákban

Akik némi spotterkedésre, vagyis a repülőgépek megfigyelésére, fotózására vágynak, azoknak sem kell messze mennie, hiszen az erdősáv túloldalán ott a reptér kerítése, nem messze pedig egy domb, amelyről kiválóan belátni a repülőtér kifutópályáját. A Merzse-mocsár szuper délutáni családi program. Hátizsákban szendvicset és innivalót vigyetek mert nincs a közelben büfé, a gyerkőcökre pedig figyeljetek, mert a nádasban könnyen szem elől lehet téveszteni őket. Olyan sok klassz hely van Budapesten és környékén, kattints ide!

Itt van a Merzse-mocsár

Kiemelt kép: Merzse-mocsár – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu