Élesedik a vita a fővárosi atlétikai világbajnokságról és az ehhez kapcsolódó, Budapestnek ígért egészségügyi milliárdokról. Úgy tűnik, hogy a felek nem akarnak engedni, a kormány pedig nem utal 10,2 milliárd forintot.

A fővárosiak egészsége a tét

Most már bizonyos, hogy a kormány részéről nem utalják október 31-ig a fővárosnak azt a 10,2 milliárdos forrást, amit egészségügyi alapellátásra, valamint a járóbeteg-ellátás fejlesztését célzó projektekre használnának – írja az atv.hu.

Visszakérik a pénzt

Ha Karácsony Gergelyék felmondják a ‘23-as atlétikai vb-ről kötött megállapodást, akkor “a polgárjog szabályai szerint vissza kell fizetniük az első 10 milliárd forintot is, amit a kormány 2020-ban átutalt egészségügyi fejlesztésre a fővárosnak” – erősítette meg a televízió honlapjának kérdésére a Miniszterelnökségi Sajtóiroda.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

A DK-s politikus politikai fenyegetése

Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes (DK) az ATV Egyenes beszédben jelentette ki, ha október 31-ig nincs forrás, “akkor bizony a Fővárosi Közgyűlés szeptember 1-jei határozatának az értelmében a fővárosi önkormányzatnak van egy olyan döntése, hogy az atlétikai vb-t fel fogjuk mondani”.

Verbális balos a kormánynak

Gy. Németh Erzsébet, azt is hozzátette: “Innen is üzenem a kormánynak, ne szórakozzanak a budapestiek egészségével”. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ezt hangzott el a Kormányinfón

Túl azon, hogy a kormány szerint Budapest nem tudja megvétózni az atlétikai világbajnokságot, Fürjes Balázs kérte a fővárost, hogy nyilatkozzon, fennáll-e a megállapodás a kormány és a főváros között. Ha felmondják a szerződést, a főváros vissza kell, hogy fizesse a már folyósított összegeket – közölte Gulyás Gergely amikor a 10 milliárdos egészségügyi támogatásról kérdezték.

Gulyás Gergely ezt látja a sajtóban

A Kormányinfón a szóvivő úgy fogalmazott: a sajtóban azt látták, hogy éppen Gy. Németh Erzsébet, illetve a DK kezdeményezésére Karácsony Gergely felmondta a megállapodást.

Az alku

Arról a 2019-es, a főváros és a kormány által kötött megállapodásról van szó, ami szerint 5 év alatt összesen 50 milliárd forinttal támogatja a kormány a fővárosi kerületi önkormányzatok, valamint a fővárosi önkormányzat egészségügyi alapellátási és járóbeteg-szakellátási fejlesztéseit, ha a főváros elfogadja a 2023-as atlétikai világbajnokság budapesti megrendezését.

Kínai egyetem, vb és 10 milliárd

A képet árnyalja, hogy a Fővárosi Közgyűlés határozatában nem csak a vb, hanem Fudan Egyetem kontra Diákváros kérdése is szerepel. Magyarán várják az idei 10 milliárdot és elvárják, hogy a kormány ne adjon telket a Fudannak a Diákváros kárára.

Blöff?

Szakemberek szerint amúgy Budapest vétója inkább a politikai sakkjátszma része, hiszen vb-t a főváros nem tudja felmondani, mert nincs benne a szerződésben. Azt a kormány kötötte a nemzetközi szövetséggel.