A 27 éves dunakeszi férfi jól ért a számítógépekhez és a számítógépes, digitális pénzekhez, a kriptovalutákhoz. Az egyik ilyen magyar fejlesztésű digitális pénzen hibát vett észre, amit kihasznált és gyorsan 100 ezerből 80 milliót csinált. Amire észrevették, hogy kihasználta a rendszer hiányosságát, már 53 millió forint valódi kárt okozott a magyar cégnek.

Nagy kárt okozó csalás

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Kiberbűnözés Elleni Főosztálya eljárást indított információs rendszer felhasználásával elkövetett, különösen nagy kárt okozó csalás megalapozott gyanúja miatt egy dunakeszi férfival szemben. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Felfedezett egy hibát

Sz. Norbert felfedezett hibát egy ethereum blokklánc-alapú, magyar fejlesztésű kriptovaluta működésében. Az etherumról a cikkünk alján részletesebben is írunk.

Tudtad? Magyarország legnépszerűbb TOP 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu, napi 240 ezernél is több olvasóval! Közben új szolgáltatást indítottunk nektek, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ne maradj le te sem a jó kis eseményekről. Ide kattintva éred el a naponta frissülő programajánlatunkat. Köszönjük, hogy te is minket olvasol!

Kihasználta a lehetőséget

A hiba kihasználásával 2021. március 16-án néhány óra alatt a saját tárcájában lévő kriptovaluta mennyiséget képes volt korlátozás nélkül megtöbbszörözni.

80 millió

Ilyen módon az eredetileg rendelkezésére álló százezer kriptovaluta tokenből rövid időn belül mintegy 80 millió tokent hozott létre, amelyeket ezt követően elkezdett valódi pénzre váltani egy külföldi kriptovaluta tőzsdén.

53 millió forintos kár

A blokklánc működési elvéből fakadóan a kibocsátó vállalkozás az eredeti tokenmennyiséget csak úgy tudta helyreállítani, hogy a hibásan létrehozott tokenek számának megfelelő, a cég tulajdonában lévő kriptovalutát megsemmisített, ezzel pedig a vállalkozásnak mintegy 53 millió forint kára keletkezett.

Lefoglalták a számítógépeit

A kibernyomozók azonosították a 27 éves férfit, lefoglalták a bűncselekmény elkövetéséhez használt eszközeit, majd 2021. május 4-én gyanúsítottként hallgatták ki.

Feltáró vallomást tett

A kihallgatás során a férfi részletes, feltáró jellegű vallomást tett. Sz. Norbert a jogszerűtlenül létrehozott, még nem értékesített tokeneket, valamint a már átváltott tokenek ellenértékét visszautalta a kibocsátó cég részére, ezáltal az eredeti kárból mintegy 27 millió forint összeg megtérült. A 27 éves férfival szemben szabadlábon hagyása mellett folytatják az eljárást.

Mi az az Etherum?

Egy olyan “világszámítógép, ami decentralizálná a jelenlegi felhő alapú szolgáltatásokat, például kiváltaná a Google megoldásait. Az ethereum a szervereket és felhő tárhelyeket önkéntesek által szerte a világon futatott csomópontok ezreivel váltaná ki, így jönne létre egy “világszámítógép”. Az ethereum víziója, hogy ez a világszámítógép mindenhol elérhető lenne, ahol internetkapcsolat van. A felhasználók pedig erre az infrastruktúrára támaszkodva is beléphetnének a szolgáltatások globális versenyébe. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illuszráció