1,3 milliárd forintot szán a kormány az augusztus 20-i tűzijátékra. A Magyar Turisztikai Ügynökség tervei szerint idén Európa legnagyobb fény- és tűzijátékát szerveznék meg. Ezen kívül 6,5 milliárdért szervezik az egyéb ünnepi programokat.

Az augusztus 20-i ünnepségre idén a kormány 6,5 milliárd forintot költ. Ebben az összegben nem szerepel az a grandiózus tűzijáték összege, amelyről Guller Zoltán beszélt nemrég.

A Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója azt mondta, Európa legnagyobb fény- és tűzijátékát szervezik meg, amely a dunai rakpartok több mint négy kilométeres szakaszán lesz látható.

A 24.hu azt írja, az Elektronikus Közbeszerzési  Rendszerbe nemrég feltöltött dokumentumokban található szerződéstervezetben a Nemzeti Kommunikációs Hivatal (NKH) nettó 1,3 milliárd forintos becsült árral számolt.

A tervezet szerint keretszerződésről van szó, a feladat összetett, a zenei alap, a látványtervezés és az uszályok telepítése ugyanúgy beletartozik, mint a zárt láncú kommunikáció megszervezése.

A megbízást, tekintettel arra, hogy augusztus 20-áig már nincs túl sok idő és a járványhelyzet miatt még a megrendezés is bizonytalan volt, hirdetmény nélküli eljárásban pályáztatták meg.

A főpolgármester kiakadt

Hétfőn a BudaPestkörnyeke.hu is megírta, hogy Karácsony Gergely ellenzi, hogy a Lánchídon tűzijátékot rendezzenek. A főpolgármester azt írta, az amúgy is nagyon rossz állapotban lévő híd felújítására a kormány kevesebb pénzt ad, mint amennyit az augusztus 20-i ünnepségre szán.

Karácsony Gergely azt állítja, hogy a mérnöki szakvélemények szerint a híd állapotának drasztikus romlásához a korábbi évek tűzijátékai is hozzájárultak. A főpolgármester továbbra is azt ígéri, hogy mindenképpen felújítják a Lánchídat, „még ha bele is rokkan a Fővárosi Önkormányzat”.

Kiemelt kép: illusztráció