Megérkezett Budapestre a Pfizer oltóanyag második szállítmánya, amelyet az Európai Unió biztosít a tagállamoknak. Magyarországon 3 ezer önkénteseket toboroznak az orosz oltóanyag klinikai vizsgálataihoz. Komáromi Zoltán háziorvos szerint emberkísérlet zajlik, közben szerda reggelre újabb 137 koronavírussal fertőzött beteg halt meg.

137-en haltak meg

1972 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 319 543 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 137 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 9429 főre emelkedett.

Megjött a második szállítmány

A koronavírus.gov.hu azt írja, a második vakcina-szállítmány ma reggel érkezett Magyarországra, és az eddig kijelölt öt kórházi oltópont mellett a többi kórházi oltóponton is megkezdődik az egészségügyi dolgozók oltása.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Karácsony előtt elkezdtek oltani

Az első Pfizer szállítmány karácsony előtt érkezett Magyarországra, amelyet az Európai Unió küldött a tagállamoknak. Ezekkel a vakcinákkal kezdték meg az egészségügyi dolgozók oltását.

Önkénteseknek adják be az orosz oltást

A klinikai kutatás szabályai szerint a hétfőn Magyarországra érkezett orosz vakcinát először 3000 önként jelentkezőnek fogják beadni, és ha a teszt során náluk nem jelentkeznek súlyos mellékhatások, a magyar hatóságok akkor engedélyezhetik a Szputnyik V általános használatát – értesült az ATV Híradója.

6 ezer ampilla érkezett

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn jelentette be, hogy megérkezett Magyarországra mintegy 6000 ampullányi Szputnyik V koronavírus elleni vakcina. A szállítmányt a Nemzeti Népegészségügyi Központba vitték, itt a magyar szakemberek dönthetnek az oltóanyag felhasználásáról.

40 ezer embernek már beadták

Oroszországban 40 ezer ember bevonásával már túl vannak a klinikai tesztelésen, amelynek az eredménye 91,4 százalékos hatékonyságot mutat.

Tudományos együttműködés az oroszokkal

Az EMMI szerint ezzel folytatódik az a tudományos együttműködés, amely lehetőséget kínál arra, hogy a magyar hatóságok egy újabb vakcinát vizsgáljanak. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet bármelyik vakcina használatát engedélyezheti Magyarországon, és nincs szükség az Európai Gyógyszerügynökség engedélyére.

„Emberkísérlet zajlik”

Komáromi Zoltán háziorvos szerint „emberkísérlet az orosz vakcina magyarországi tesztelése”. Ő maga sem adatná be ezt a vizsgálati fázisban lévő vakcinát magának.

Bízzák a szakemberekre

„Szijjártó helyében csöndben maradnék és nem veszélyeztetném több ezer embernek az életét. Tessék hagyni az egészségügyi hatóságokat dolgozni”” – reagált a Külgazdasági és külügyminisztérium keddi nyilatkozatára Komáromi Zoltán, a DK egészségpolitikusa az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI