A legfrissebb adatok szerint 844-en vannak lélegeztetőgépen és 179-en haltak meg a koronavírus szövődményei miatt. Merkely Béla szerint egy brit mutánssal fertőzött ember maszk nélkül 15 perc alatt képes megfertőzni egy másik embert.

179-en haltak meg

5653 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 480 860 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 179 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 16 325 főre emelkedett.A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

844-en vannak lélegeztetőgépen

Már 8348 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 844-en vannak lélegeztetőgépen. 

Napi programajánlat Budapestről és környékéről, folyamatosan frissülő tartalommal. Ne maradj le te sem a legjobb helyekről, eseményekről. A részletekért kattints ide!

Telnek a kórházak

A BudaPestkörnyeke.hu-n tegnap írtunk arról, hogy egymás után telnek meg a kórházak COVID-osztályai, nincs már hely a Dél-pesti Centrum Kórházban, a hatvani kórházban és bezárt a tatai kórház is. Minden eddiginél több koronás van kórházban és a helyzet napról-napra rosszabb lesz. A hónap végén akár 15 ezer ember is kórházi ellátásra szorulhat.

Újabb Pfizer szállítmány érkezett

A keddi szállítmánnyal érkezett az Európai Uniótól 120 510 adag Pfizer-oltóanyagot egyenesen a kórházi oltópontokra szállították, és nagyrészt a regisztrált idősek oltásához fogják használni a következő napokban.

Újra sms-ben hívják oltakozni a 60 év alattiakat

A hétvégi, végül káoszba torkollott tömeges oltási terv után újra sms-t kapnak a 60 év alatti krónikus betegek, amelyben ismét oltásra hívják őket. Az sms-ben az oltópont helyszíne és az megjelenés időpontja mellett, az is szerepel, hogy aki már megkapta az oltást, az tekintse semmisnek az értesítést.

Egy hónap múlva jönnek a jobb adatok

“Az óvintézkedések hatására 3-4 hét múlva már kedvezőbb adatokat kell látunk. Várhatóan akkorra csökken az új megbetegedések száma, amit az is segít, hogy fokozzuk az oltási intenzítást” – mondta az Origonak Merkely Béla.

Elkerülhetetlenek voltak az intézkedések

A rektor szerint “Ezek a mindannyiunk érdekét szolgáló korlátozó intézkedések sajnos úgy is elkerülhetetlenek voltak, hogy az eddigi előírásokat a lakosság zömében betartotta, jól együttműködött. Ennek ellenére sem lehetett megakadályozni a vírus rohamos terjedését – ahogy Európa-szerte látjuk – egyre több a napi megbetegedés és a halálozás. “

3 millió beoltott kell

Merkely Béla szerint ha már 3 milliónál is többen megkapják az oltást, a számokon érezhető lesz a védettség kialakulása.

15 perc alatt fertőz

“Ha valaki egyetlen hibát elkövet a védekezésben – például tíz-tizenöt percet eltölt egy fertőzöttel zárt helyen maszk nélkül, vagy nem fertőtleníti alaposan a kezét, vagy nem tartja a távolságot -, könnyebben elkapja a vírus most terjedő angol variánsát.” – mondta a rektor.A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI/Balogh Zoltán