Egymás után telnek meg a kórházak COVID-osztályai, nincs már hely a Dél-pesti Centrum Kórházban, a hatvani kórházban és bezárt a tatai kórház is. Minden eddiginél több koronás van kórházban és a helyzet napról-napra rosszabb lesz. A hónap végén akár 15 ezer ember is kórházi ellátásra szorulhat. Jelenleg 8200 ember van kórházban, közülük 800-nak van szüksége gépi lélegeztetésre.

Ez még csak a kezdet

Továbbra is a koronavírus-járvány harmadik hullámának felszálló ágában vagyunk, és rendkívül súlyos a helyzet – mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa, Szlávik János kedden a Kossuth Rádióban. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Minden ágy megtelt

Szlávik doktor azt mondta, hogy náluk gyakorlatilag az összes, a koronavírusos betegek számára fenntartott ágy tele van, és nagyon sokan vannak az intenzív osztályon is. „Hallom, hogy az egész országban sajnos egyre több beteg kerül kórházba, egyre több beteg kerül intenzív osztályra és sajnos lélegeztetésre” – fűzte hozzá.

Napi programajánlat Budapestről és környékéről, folyamatosan frissülő tartalommal. Ne maradj le te sem a legjobb helyekről, eseményekről. A részletekért kattints ide!

Megtelt a hatvani kórház is

Megtelt Hatvanban az Albert Schweitzer Kórház is. Az intézmény sajtósa, Zelenik Krisztina azt nyilatkozta a megyei lapnak, hogy a COVID-19 fertőzött és fertőzésgyanús kapacitásai már az elmúlt hét folyamán megteltek.

„Láttam én már sok mindent…”

 A hatvani kórház intenzív osztályának a szakorvosa, Zacher Gábor a minap ezt mondta: „Láttam én már sok mindent, de a jelenlegi helyzettel még nem szembesültem. Úgy kell embereknek elmagyarázni, hogy lélegeztetőgépre tesszük őket és lehet, hogy abba belehalnak, hogy néhány órával azelőtt még a viziten simán beszélgettünk” – mondta Zacher Gábor a 168 órának adott interjújában.

„Ugye nem fogok meghalni?”

A hatvani kórház orvosa egy konkrét példát is említett: „Mielőtt valaki lélegeztetőgépre kerül, elaltatjuk. Én ilyenkor meg szoktam kérni, hogy számoljon. A beteg elkezdett számolni, „egy, kettő” és a három helyett egy kérdést tett fel: „ugye nem fogok meghalni?” Mellbe csapott ez a mondat, pedig én már öregfiú vagyok”.

Túlélte a lélegeztetőgépet

Erre azt válaszolni, hogy nem, etikátlan lett volna, ezért azt mondtam, „biztos lehet benne, hogy mindent meg fogok tenni azért, hogy meggyógyuljon”. Végül nagy mázlim volt, mert ő azon kevés beteg közé tartozik, akit le tudtunk venni a lélegeztetőgépről” – mondta Zacher Gábor. FONTOS: “Mielőtt valaki lélegeztetőgépre kerül, elaltatjuk. Én ilyenkor meg szoktam kérni, hogy számoljon” – Zacher Gábor drámai beszámolója a covid osztály működéséről

Bezárt a tatai kórház is

Szintén kedden derült ki, hogy két hétre bezár a tatai kórház, mert a szakorvosait Tatabányára irányították át, annyi ott a koronavírusos beteg.

A 40-50 évesek vannak veszélyben

A hatvani kórház szóvivője elmondta azt is, hogy a korábbiaktól eltérően a harmadik hullám során inkább a 40-50 éves korosztályból kezelnek betegeket, akik közül egyre több az intenzív terápiát, illetve lélegeztetést igénylő. 

Egész családok betegednek le

Szlávik János infektológus szerint rendkívül súlyos a helyzet. Mint fogalmazott, eddig ritkának számított, hogy a betegség egy egész családon átvonuljon egyszerre, ma viszont már gyakori, mert az új mutáns vírusvariánsok nagyon könnyen terjednek emberről emberre.

A brit mutáns pusztít

Szlávik doktor hozzátette, a mutáns vírusok gyors terjedése okozza az esetek számának felfutását és azt is, hogy egyre fiatalabbak a kórházba kerülő betegek. A szakember szerint 10-15 százalékkal súlyosabb tüneteket okoz a brit mutáns, ami most Magyarországán pusztít. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép forrása: MTI/Árvai Károly