Zacher Gábornak naponta több emberrel is közölnie kell, hogy lélegeztetőgépre kapcsolják. A toxikológus azt mondta, úgy kell beszélnie ezekkel a betegekkel, hogy lehet, hogy soha többé nem ébrednek fel.

„Láttam én már sok mindent…”

 „Láttam én már sok mindent, kevés dolog ráz már meg. Az ember megtanulja ezt kezelni ennyi év alatt. De a jelenlegi helyzettel még nem szembesültem. Úgy kell embereknek elmagyarázni, hogy lélegeztetőgépre tesszük őket és lehet, hogy abba belehalnak, hogy néhány órával azelőtt még a viziten simán beszélgettünk” – mondta Zacher Gábor a 168 órának adott interjújában.

A túlélési esélyek nem túl jók

A toxikológus szerint „szívfacsaró látvány, hogy ül az ágy szélén, lóg ki belőle az oxigén és harcol a légvételért, aztán lehet, hogy egy óra múlva már lélegeztetőgépre kell kerülnie. A túlélési esélyei pedig nem olyan nagyon-nagyon jók”.A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

„Ugye nem fogok meghalni?”

A hatvani kórház orvosa egy konkrét példát is említett: „Mielőtt valaki lélegeztetőgépre kerül, elaltatjuk. Én ilyenkor meg szoktam kérni, hogy számoljon. A beteg elkezdett számolni, „egy, kettő” és a három helyett egy kérdést tett fel: „ugye nem fogok meghalni?” Mellbe csapott ez a mondat, pedig én már öregfiú vagyok”.

Túlélte a lélegeztetőgépet

Erre azt válaszolni, hogy nem, etikátlan lett volna, ezért azt mondtam, „biztos lehet benne, hogy mindent meg fogok tenni azért, hogy meggyógyuljon”. Végül nagy mázlim volt, mert ő azon kevés beteg közé tartozik, akit le tudtunk venni a lélegeztetőgépről” – mondta Zacher Gábor.

Családok kerülnek kórházba

„Az a rémisztő, hogy komplett családok is érkeznek, apa, anya, a gyerek pedig egy másik kórházban van. Tegnap reggel, mikor bementem a hatvani kórház covid-osztályára azt láttam, hogy a betegek egyharmada akár a gyerekem lehetne. Harmincas-negyvenes életerős fiatalok szemében látom a kétségbeesett aggódást, hogy „most mi lesz”.

Félóránként Covidoshoz riasztják a mentőket

Zacher Gábor arról is beszélt, hogy minden hétfőn mentőzik. A 24 órás műszak alatt szinte félóránként jön egy riasztás „Covid-gyanú”, vagy „igazolt Covid állapotromlás” miatt”.

Már nem számolja a munkaóráit

„Jelenleg ugyanis az összes fertőzöttnek fenntartott ágyra hárman, időnként négyen, néha öten vagyunk orvosok. Ezzel a létszámmal pontosan ugyanúgy kell ellátni a betegeket, mint akik az egyetemi klinikára kerülnek. Nem engedhetjük meg magunknak azt, hogy elfáradjunk, panaszkodjunk, most nincs pofázás most meló van” – mondta Zacher, aki azt mondta, hogy a hatvani kórházban kialakított covid-részlegen jelenleg „telt ház” van.

Több mint 800-an lélegeztetőgépen

A hétfő reggeli adatok szerint 7924 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 806-an vannak lélegeztetőgépen. Ez azt jelenti, hogy a kórházban kezelt betegek több, mint 10 százaléka lélegeztetőgépen van.

Értesítették az orvostanhallgatókat

A Népszava értesülései szerint a hétvégén már több orvostanhallgatót értesítettek arról, hogy be kell kapcsolódniuk a betegellátásba. Orbán Viktor pénteken jelentette be, hogy a rezidensek átirányításával is segítik a kórházi betegek ellátását. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Zacher Gábor – Forrás: Youtube.com/Hatvan tv