Több mint 800 koronavírussal fertőzött beteg van lélegeztetőgépen, és közel 8 ezer embert ápolnak kórházban. Az egyik háziorvos a Facebookon azt írta, lesz olyan nap, amikor több mint 200-an halnak majd meg a járvány miatt.

Több mint 800-an lélegeztetőgépen

7924 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 806-an vannak lélegeztetőgépen. Ez azt jelenti, hogy a kórházban kezelt betegek több, mint 10 százaléka lélegeztetőgépen van.A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Új fertőzöttek

2696 az új fertőzöttek azonosítottak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 468 713 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.

115 beteg halt meg

Elhunyt 115 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 15 988 főre emelkedett. 

Kemény hetek

A következő néhány hét nagyon kemény lesz – írja Eörsi Dániel háziorvos a közösségi oldalán. Mint fogalmazott: Először mindig az esetszámok mennek fel, ezt kb. egy hét késéssel követi a kórházba kerülések számának emelkedése, és még legalább egy héttel a halálozások számáé. 

Megduplázódott esetszám

A napi esetszámunk az elmúlt 10 napban (február 25. óta) megduplázódott, tehát egy hét csúszással meg fog duplázódni a naponta kórházba kerülők száma, és bő két hét csúszással meg fog duplázódni a halálozások száma is – állítja az orvos.

Nagy baj közeledik

Március 5-én kb. 300-an kerültek kórházba COVID miatt, tehát március 15-én kb. 600-an fognak. És március 20. körül bőven napi 200 feletti halálozás várható, tehát még nagyobb lesz a baj, mint a november végi, december eleji katasztrófa idején. Ez már eldőlt – fogalmazott a háziorvos.

Kevés a szakdolgozó

„A covidos osztályokra már jelenleg is igen nehezen lehet napról-napra a kellő létszámot biztosítani. Rengeteg napi szervezés kell ahhoz, hogy az főnővérek, ápolási igazgatók biztosítani tudják.”  – mondta a Népszavának Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke.

Megteltek az intenzív osztályok

Szijjártó László, a Magyar Orvosi Kamara Győr-Moson-Sopron Megyei Területi Szervezet elnöke szerint a probléma országos, mert túlterheltek a kórházak. „Az intenzív osztályok megteltek, az osztályok megteltek. Ebben a helyzetben rendkívül kellemetlen, hogy kollégák kikerültek a rendszerből, és így még kevesebben maradtak, akikkel az ellátást meg lehetne szervezni”.

Értesítették az orvostanhallgatókat

A Népszava értesülései szerint a hétvégén már több orvostanhallgatót értesítettek arról, hogy be kell kapcsolódniuk a betegellátásba. Orbán Viktor pénteken jelentette be, hogy a rezidensek átirányításával is segítik a kórházi betegek ellátását.A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI/Árvai Károly