Az ország 18 kórházából vezénylik át az orvosokat és a szakápolókat a budapesti Covid-centrumokba. Az EMMI cáfolja, hogy az Uzsoki Utcai Kórházban veszélybe került volna az intenzív ellátás.

Országosan vezénylik át a kórházi dolgozókat

Országszerte 18 kórházból vezénylik át az orvosokat és a szakápolókat a fővárosi Covid-centrumokba: a Dél-pesti Centrum Kórházba, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetbe és a Szent János Kórházba.

Az EMMI az ATV-nek azt írta, hogy a megfelelő képzettségű egészségügyi személyzet átirányítása rendszerszintű kijelölési rendben zajlik, amelynek az a lényege, hogy ezek a kórházak továbbra is el tudják látni alapfeladataikat.

Az Uszoki a működésképtelenség határán van

A működésképtelenség határára került az Uzsoki Utcai Kórház, mivel öt szakképzett ápolójukra van szükség a koronavírusos betegek kezeléséhez másutt, így velük az ellátásban már nem kalkulálhatnak – írta az Index.

A lap az írja, hogy a kórházban el fognak maradni a műtétetek, hiszen az onkológiai operációk után elengedhetetlen az intenzív ápolás.

Onnan irányítanak át, ahol nincs fertőzött

„Az átirányítás menete a járvány dinamikájához igazodik. Tehát azokból a kórházakból csoportosítanak át orvosokat és ápolókat, amelyek jelenleg nem vesznek részt a fertőzés elleni védekezésben”– írja az EMMI.

A miniszter azt a sajtóhírt is cáfolta, hogy  miszerint az Uzsoki Utcai Kórház, ahonnan 12 főt vezényeltek át más kórházakba, a működőképesség szélére került volna. Erről a Budapestkörnyeke.hu ebben a cikkében írt.

Az egészségügyi szakértő mást mond

Kunecz Zsombor, egészségügyi szakértő Facebook oldalán azt írja, hogy az Uszoki kórházból a legújabb határozat alapján a 23 intenzív terápiás szakdolgozóból 4-et, szakápolóból pedig, 5-öt kell vezényléssel átengedniük olyan intézményekbe, ahol szemmel láthatóan nem készültek fel az EMMI COVID átalakítási ötletelésére.

A kilenc ápoló mellett a 27 intenzív terápiás orvosból 3-at kell még adniuk a COVID intézményeknek.

Műtéteket kell leállítani

Így összesen csak az intenzív osztályról 12 fő fog elvezénylődni, hacsak nem találnak más osztályokról is intenzív terápiás végzettségű orvosokat, ápolókat, ami ebben az esetben, ha valóban az intenzív osztályt fogja terhelni a vezénylés, egyben azt is jelenti, hogy valószínűleg az eddigi kapacitást megfelezik, műtéteket állítanak le, betegeket küldenek máshova.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI/Komka Péter