A szakképzett ápolók felét át kell adnia az Uzsoki Utcai Kórháznak a járvánnyal összefüggő feladatokra, ezért az intenzív osztályon csak átcsoportosításokkal tudják biztosítani a személyzetet.

A működésképtelenség határán

A működésképtelenség határára került az Uzsoki Utcai Kórház, mivel öt szakképzett ápolójukra van szükség a koronavírusos betegek kezeléséhez másutt, így velük az ellátásban már nem kalkulálhatnak – írja az Index.

EZ IS ÉRDEKELHET! Itt a friss bevásárlólista a koronavírus-járvány második hullámára

A lap az írja, hogy a kórházban el fognak maradni a műtétetek, hiszen az onkológiai operációk után elengedhetetlen az intenzív ápolás.

A miniszterrel nem lehet vitázni

A szakemberhiány miatt az ágazat amúgy is pengeélen táncolt már eddig is a humánerőforrás-gazdálkodásban, és ezt a helyzetet feszíti most még tovább a járvány második hullámának extra munkaerőigénye. Az átirányításokkal kapcsolatos teendőket miniszteri határozat írja elő, azokkal vitáznia tehát nem lehet az intézményeknek, a kért szakembereket át kell adniuk. 

3 kórház fogadja a betegeket

Elsődlegesen a nagy gyakorlattal és tapasztalattal rendelkező három budapesti kórház – a Dél-pesti Centrum Kórház, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet és a Szent János Kórház – fogadja a középsúlyos és súlyos koronavírusos betegeket.

Alig van szabad kapacitás

A BudaPestkörnyeke.hu is megírta nemrég, hogy annyi a beteg ezekben a kórházakban, hogy már-már elfogynak a „lélegeztető kapacitások”. Maga Szlávik János, a Dél-pesti Centrum Kórház főorvosa az ATV-n is arról beszélt, hogy a Szent László Kórház is lassan betelik. Ezzel szemben Kásler Miklós csütörtöki Facebook videójában azt állította, hogy „teljesen egyértelműen tudom mondani: van elég kórházi ágy, van elég intenzív terápiás ágy, van elég szakszemélyzet”.

A Korányi kórházban már nem műtenek

Az Országos Onkológiai Intézet átvette a Korányi kórháztól a mellkassebészeti ellátásokat, illetve intenzíves szakembereket biztosított a súlyos koronavírusos betegek gyógyítására. Így próbálják tehermentesíteni a Pulmonológiai Intézetet.

Van lélegeztetőgép, de nincs személyzet

Orbán Viktor a múlt péntek hajnalban meglepetésszerűen meglátogatta a Korányi kórházat, hogy személyesen ellenőrizze, hogy van elég ágy és egészségügyi dolgozó. Az ügyeletes orvos éppen elkezdte mondani, hogy lélegeztetőgépek vannak, csak technikusok nincsenek hozzá, akkor a miniszterelnök félbeszakította és témát váltott.

Szolgálati közlemény

A BudaPestkörnyéke.hu hírportál a forgalmasabb napokon már az ország 10 legolvasottabb portálja között lehet. Ha úgy érzed sok nálunk a reklám, igazad van. Minden egyes reklámra kattintásért pár forintot – tényleg csak pár forintot – kapunk és az így befolyt összegből működtetjük a szerkesztőséget. Más bevételünk nincs, minket csak ti, az olvasók támogattok a kattintásokkal, az érdeklődésetekkel. Köszönjük a türelmed és örülünk, hogy itt vagy velünk!

Kiemelt kép: intenzív ellátás a kórházban – Forrás: MTI