Egy doboz cigaretta akár 1800 forintba is kerülhet áprilistól, miután Magyarországon drasztikusan emelkedik a dohányáruk fogyasztói ára. Nemcsak  a hagyományos cigarettáért kell majd többet fizetni a trafikban, hanem minden dohányáru többe kerül majd.

Nő a cigi ára

Drasztikusan emelkedik a cigaretta ára Magyarországon. A kétlépcsős jövedékiadó-emelés első, januári szakaszához közeledve a trafikok már decemberben elkezdtek árat emelni, ezért, az iparági várakozások szerint a közelgő április 1-jei adóváltozás hatását is lassan elkezdjük érezni. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

1700-1800 lesz egy doboz cigaretta

A cigaretták átlagára a jövő hónaptól várhatóan csaknem 1700 forint lesz. Ugyanakkor arra is számítani kell, hogy a felső kategóriás termékekért 1800 forintot is elkérhetnek dobozonként, hiszen a januári változással egyidejűleg is 130 forint volt az egyszeri áremelés mértéke.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

A kis tasakos dohány ára is emelkedik

Ugyancsak 1700 forintos vagy valamivel még a feletti fogyasztói árszintre van kilátás a kis tasakos dohány (a legnépszerűbb, 30 grammos csomagolás) esetében, amelynek az ára decemberben is 80 forinttal lett több.

Az e-cigarettát is érinti a változás

Az e-cigaretták töltőfolyadékának adója minden bizonnyal milliliterenként 5 forinttal 30 forintra emelkedik tovább, a januári drágulás mértékének megismétlődését feltételezve – írja a Világgazdaság.

Hevített dohánytermékek

Nem kerüli el az adóemelés a hevített termékeket sem, a 80 forintos korábbi drágulás ismétlődése esetén feltételezhetjük, hogy 1500 forint fölé ugorhat a csomagonként számított ár.

841 forint az adóteher egy doboz cigin

KSH adatai szerint szeptemberben a 20 szálas, rövid, multifilteres Sopianae 1390 forintba került, amiből 743 forint a jövedéki adó. A tervezet alapján januárra a doboz ára 1570 forint volt, amelyen belül 841 forintra emelkedne a jövedéki adó.

1700 forint lehet egy doboz Sopianae

Áprilisban pedig ugyanez a cigaretta már 1700 forintba kerülhet, amiből 911 forint lehet a jövedéki adó. Ennél a ciginél tehát 367 forintos – de még jóval drágább – euró mellett is mindenképpen teljesülne áprilisra, hogy legalább 115 euró legyen ezerszálanként a jövedéki adó. Ha az árfolyam marad, akkor 1575 forint az a dobozonkénti ár, ami alatt nem teljesül a legalább ezer szálankénti 115 eurós jövedéki adó feltétele.

Adóemelés

A magyar kormány az adóemelések kapcsán kifejezésre juttatta álláspontját a fennálló közösségi szabályozásról, amelynek alapján Magyarországot a nem teljesítők közé sorolta Brüsszel. A pénzügyminisztérium világossá tette, hogy Magyarországon nem kisebb az adóteher, mint más tagállamokban, de az áfa eltérő szintje miatt az úgynevezett EU-s jövedékiadó-egyenminimum nem teljesült eddig.

Nagyon magas az adóteher

Az irányelv ugyanis meghatároz egy ilyen mércét, függetlenül a tagállami szinten alkalmazott egyéb közterhektől. Ez arra a kritériumra vonatkozik, hogy a cigaretták adóterhének el kell érnie az áruk 60 százalékát. Ennek a létjogosultsága már korábban is megkérdőjeleződött, belátható, hogy nem járul hozzá a tagállamokban alkalmazott dohányárak harmonizálásához, sőt ellentétes hatást válthat ki – olvasható a gazdasági napilapban. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: Facebook