A legsürgősebb munkák szerdán lezárulnak Szigetszentmiklóson, a vízügy munkatársai előkészítették az olajszennyezés helyszínét a kármentesítés hosszadalmas folyamatára. Közben a Budapesti Rendőr-főkapitányság vezetője kétmillió forint nyomravezetői díjat ajánlott fel.

Megfeszített tempó

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság keddi közleménye szerint tizenegyedik napja “megfeszített tempóban” dolgoznak a szigetszentmiklósi olajszennyezés kárelhárításán budapesti, győri és szolnoki munkatársaik.

Rengeteg mocskot távolítottak el

A Ráckevei (Soroksári)-Dunán eddig elvégzett munkákról azt közölték, hogy hétfőn 174 940 kilogramm szennyezett növényzetet és iszapot távolítottak el, és emellett 2000 liter olajos vizet szivattyúztak le, valamint 10 ezer litert elszállítottak. | Nézd meg milyen volt a szennyezés előtt ez a szép táj, klikkelj ide!

Tudtad? Magyarország legnépszerűbb TOP 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu, napi 240 ezernél is több olvasóval! Közben új szolgáltatást indítottunk nektek, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ne maradj le te sem a jó kis eseményekről. Ide kattintva éred el a naponta frissülő programajánlatunkat. Köszönjük, hogy te is minket olvasol!

600 tonna veszélyes hulladékot vittek el

Az eddig elszállított veszélyes hulladék mennyisége meghaladja a 600 tonnányit. Mintegy 30 ezer liter olajos vizet vittek el eddig ártalmatlanításra, és további nagyjából 15 ezer liter várja még az elszállítást.

Paplanokat tesznek a területre

Bár a káreseménnyel érintett vízfelszín jelentős részét letisztították, a következő 10-12 napra még olajfelitató paplanokkal takarják le, hogy az esetleg még felúszó káros anyagokat is el tudják távolítani.

Szivároghat az iszapból még olaj

Azokon a sekély területeken ugyanis, ahol az olajszennyeződés kiszorította a vizet és közvetlenül érintkezett a mederrel, számolni kell azzal, hogy a későbbiek során a mederanyagban megkötött olaj felszabadul, és visszaszennyezi a környezetét – olvasható a közleményben.

Őrszolgálat

Hozzátették: ezért továbbra is fenntartják a szennyeződés “lehatárolását”, valamint őrszolgálatot biztosítanak a mederből még feljövő szennyező anyagok lokalizálására és ártalmatlanítására, hogy ne kerüljenek ki az élővízbe.

Gondolkodnak, hogyan tovább

A vízügy munkatársai emellett megkezdték az egyeztetést az illetékes természetvédelmi szakemberekkel a folytatásról, vagyis az elsődleges kárelhárítást követő kármentesítés lehetséges módjáról.

Itt történt a szennyezés

Egy idióta rengeteg fáradt olajat engedett a vízbe

Ahogy azt megírtuk itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon nagy mennyiségű olaj került a Ráckevei Duna-ágba Szigetszentmiklós magasságában idén december 10-e és 12-e között.

2 milliós nyomravezetői díj

A Budapesti Rendőr-főkapitányság környezetkárosítás bűntett miatt ismeretlen tettes ellen folytat nyomozást, 2 millió forint nyomravezetői díjat tűztek ki. Az összeg annak fizethető ki, aki a bűncselekmény elkövetésével gyanúsítható személy kilétével kapcsolatban olyan konkrét adatot vagy információt tud szolgáltatni, amely a nyomozást eredményre vezeti, és az elkövetők azonosítását, felelősségre vonását közvetlenül elősegíti.

Bizalmasan kezelik az infókat

A rendőrség a nyomravezető személyét bizalmasan kezeli. A díjkitűzés visszavonásának jogát Budapest rendőrfőkapitánya fenntartja. A díjkitűzés visszavonásának közzétételét követően a jelentkezés elkésett.

Itt lehet bejelentést tenni

A Budapesti Rendőr-főkapitányság kéri, hogy aki az elkövetővel, jelenlegi tartózkodási helyével vagy a bűncselekménnyel kapcsolatban információval rendelkezik – akár névtelensége megőrzése mellett – tegyen bejelentést a 06-80-555-111 Telefontanú zöldszámán vagy a 112-es központi segélyhívón.

Kiemelt kép: A szennyezett terület – Fotó: MTI/Máthé Zoltán