Hatezer liter fáradt olaj került a Ráckevei-Dunába pont a legértékesebb területnél, a szigetszentmiklósi úszólápnál. Az elmúlt évtizedek legsúlyosabb olajszennyezése ez, 25 centi vastagon áll az olaj a parti nádasban. A helyi civilek 1,1 milliós nyomravezetői díjat dobtak össze, a rendőrség forró nyomon van. A döbbenetes szennyezésről Szendőfi Balázs halkutató és természetfilmes készített friss videót, ezt a cikkünk alján nézheted meg.

Éjszaka öntötték ki az olajat

A Ráckevei (Soroksári)-Dunába az első hírek szerint egyik csapadékvíz csatornán keresztül érkezett a szennyezés Szigetszentmiklós felől. Az eset múlt héten egy éjszaka történt, azóta nagyüzemben dolgoznak a mocsok eltávolításán, de ez nem könnyű, hiszen a teljes talajt fel kell szedni, a védett nádast pedig ki kell írtani.

Tartálykocsiból engedhették a vízbe

Nagy János, Szigetszentmiklós polgármestere kedd este azt nyilatkozta az RTL Híradójának, hogy a munkatársai is megvizsgálták a szennyezés helyét és állítják nem a városi csatornahálózatból került az olajszennyezés a Dunába, hanem valaki egy tartályautóból engedhette azt a vízbe.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

A szennyezéssel érintett terület – Forrás: Facebook/Szendőfi Balázs

1,1 millió forintos nyomravezetői díj

A helyi civilek már 1 millió forintnál is nagyobb nyomravezetői díjat ajánlottak fel annak, aki érdemi infóval szolgál arról ki lehetett az a felelőtlen, aki hat hordónyi fáradt olajat engedett a csatornába. A rendőrök már keresik az elkövetőt, állítólag a nyomok egy helyi céghez vezetnek, de ennél többet még nem közöltek.

Teljesen kinyírták a mesebeli tájat

A szennyezés közel kétezer négyzetméteres területen pusztította el a védett úszólápot és a parti növényzetet. Az úszóláp csodájáról mi is írtunk, a gyönyörű helyről készült fotóinkat és a korábbi cikkünket itt éred el: Úszóláp Szigetszentmiklósnál: Mesebeli fák és kalandokkal teli ösvény

Így nézett ki az úszóláp

Úszóláp Szigetszentmiklósnál 2018 nyarán – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu
Úszóláp Szigetszentmiklósnál 2018 nyarán – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu

És ilyen most az úszóláp

A szennyezéssel érintett terület – Forrás: Facebook/Szendőfi Balázs

Kármentesítés

A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság szombat óta hatalmas munkával végzi a kármentést, elkezdték kitermelni a szennyeződést, és búvárokkal próbálják felderíteni a beeresztés pontos helyét – írja az Index.

25 centi vastag az olajréteg

A 20-25 centi vastagságú olaj és olajsáros iszap eltávolítása 1-2 hétig is eltarthat. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság tájékoztatása szerint hétfőn 4 darab 1000 literes tartályt és több 220 literes fémhordót töltöttek meg a szennyezett anyaggal.

Nagy kárt okoz a fáradt olaj

A fáradt olaj mérhetetlen károkat képes okozni a természetben, és az emberi egészségben. Egyetlen liter olaj egymillió liter édesvizet képes szennyvízzé változtatni, a víz tetején lebegve megakadályozza, hogy oxigén jusson a mélybe.

Ökológiailag igen értékes a terület

Szendőfi Balázs halkutató azt mondta az Indexnek, az egyik fő probléma az, hogy a szennyezés egy „ex lege” védett úszóláphoz tartozó nádast, vagyis egy ökológiailag igen értékes területet ért. A másik pedig az, hogy a szennyeződés továbbterjedését csak úgy lehet megakadályozni, hogy az érintett úszólápi talajt, és a rajta lévő nádast most kitermelik és elszállítják.

Télen sokkal sérülékenyebb ez a táj

Fokozza a pusztítást, hogy az olajszennyezés téli hónapban történt, ami azért baj, mert a kitermelt iszapban telel rengeteg hal, kétéltű és egyéb gerinctelen vízi állat. Szendőfi Balázs látványos drónfotókat készített az érintett Duna-szakaszról és a nádasról, ezt a cikkünk alján nézheted meg.

Rengeteg vizet szennyezhet el az olaj

Az ipari termelés során, illetve motorolaj cserét követően keletkezet fáradt, elhasznált kenőanyag megsemmisítésére is kiemelt gondot kell fordítani. Egészségünkre és környezetünkre is veszélyes a fáradt olaj. Futballpálya méretű olajréteg jöhet létre akár néhány deciliter fáradt olaj kiöntése révén. Félliternyi fáradt olaj kiöntése pedig kb. félmillió liter édesvizet tesz szennyvízzé.

Tilos csak úgy kiönteni az olajat

Sajnos nagyon sokan nem tudják, hogy mi a módja a fáradt olaj felelősségteljes és biztonságos megsemmisítésének. Tilos és törvénybe ütköző a fáradt olaj: csatornába való kiöntése, háztartási szemétbe való elhelyezése, folyókba, tavakba, természetes vizekbe öntése vagy egyszerűen csak a földre öntése.

Mit lehet csinálni a fáradt olajjal?

Az biztos, hogy a Dunába öntésen kívül sokkal hasznosabb dolgokat lehet vele kezdeni. Újra lehet hasznosítani, el lehet égetni veszélyeshulladék égetőben, így energiát is lehet vele termelni, de a leggazdaságosabb, ha a keletkezési helyén újrahasznosítják és speciális kazánban fűtésre, vagy áram előállítására használják.

Itt a videó az úszólápban történt környezetrombolásról

Több kép a szennyezésről

Itt van a szennyezett úszóláp

Kiemelt kép: A szennyezéssel érintett terület – Forrás: Facebook/Szendőfi Balázs