20 ezer forintot ígért azért egy nő a háziorvosának, hogy hogy állítson ki valótlan tartalmú orvosi igazolást annak érdekében, hogy öccsének ne kelljen elmenni a bírósági tárgyalására. Az ügyészség azt javasolja, hogy tiltsák el az orvost egy időre a hivatásától.

Lopással vádolták

Egy 48 éves férfit még 2019-ben beidéztek a bíróságra, ugyanis lopás ellen folyt ellene egy eljárás. A tárgyalást 2019. december 12. napjára tűzte ki a bíróság, amelyen a férfi tudomása szerint várható volt, hogy végrehajtandó szabadságvesztésre ítélik. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A nővérétől kért segítséget

A férfi nem akart elmenni a tárgyalásra, ezért 2019. december 11-én felhívta a testvérét, az  52 éves nőt és közölte vele, hogy szüksége lenne orvosi igazolásra azért, hogy ne kelljen megjelennie a számára kedvezőtlen kimenetelű tárgyaláson.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

A háziorvos megígérte, hogy segít

A nő még aznap telefonon felhívta a budapesti háziorvost, akinek elmondta, hogy miért van szüksége az igazolásra, az orvos ígéretet tett a kérés teljesítésére. A nő 20 ezer forintot ígért cserében az orvosnak.

Hamis papírt adott

A vád szerint a vesztegetés ajánlatát elfogadó orvos, a kötelezettségét megszegve, olyan ambuláns naplót és orvosi igazolást állított ki, amely szerint a férfi tüdőgyulladásban szenved.

Kérte, hogy váltsa ki a gyógyszert

Az orvosi igazolást annak tudatában állította ki, hogy azt a férfi a bírósági tárgyalásról való kimentésére fogja felhasználni, majd azt átadta a férfi testvérének, akinek egyúttal felhívta a figyelmét arra is, hogy egy esetleges ellenőrzés esetére az általa felírt gyógyszert váltsák ki. 

Nem kapta meg a pénzt az orvos

A férfi kimentése érdekében az orvosi igazolást benyújtották a Budapesti II. és III. Kerületi Bírósághoz. Az orvosnak végül nem is fizették ki a 20 ezer forintot.

Vádat emeltek

A Fővárosi Főügyészség a férfit és testvérét önálló intézkedésre jogosult személlyel kapcsolatban elkövetett vesztegetés bűntettével, míg az orvost kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntettével vádolja.

Eltiltanák az orvost a hivatásától

A vádlottakkal szemben a főügyészség végrehajtandó börtönbüntetést indítványozott a vádiratban, továbbá az orvos esetében arra is indítványt tett, hogy a bíróság vele szemben pénzbüntetést is szabjon ki és határozott időre tiltsa el egészségügyi szakképzettséget igénylő foglalkozás gyakorlásától.

Bajba került a nyíregyházi háziorvos

2019 júniusában Nyíregyháza melletti településének egyik lakosa azt kérte háziorvosától, hogy két hétre visszamenőleg igazolja le keresőképtelenségét. A doktor teljesítette a kérést, de cserébe 13 000 forintot kért. A férfi fizetett is neki, majd azt kérte, hogy az egyébként az orvosi rendelőben meg nem jelent két gyermeke részére írjon fel gyógyszereket, amit szintén teljesített az doktor.

Le akarta buktatni az orvost

Egyébként a férfi a valótlan igazolást nem használta fel táppénz igénylésére, és a recepteket sem váltotta ki, szándéka kifejezetten az volt, hogy lebuktassa a szerinte korrupt háziorvost.

2-8 év közötti büntetés járhat érte

A férfivel szemben a rendőrség az eljárást megszüntette, mert nem követett el bűncselekményt. Az ügyészség a beismerő vallomást tett háziorvost kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntettével vádolja. A bűncselekményért a törvény szerint 2-től 8 évig terjedő szabadságvesztés szabható ki. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció