2019-ben indult a legforgalmasabb állomásokat érintő „50 megújuló állomás” program a MÁV-nál, ennek keretében 2021-ben 10 helyszínen fejeződtek be karbantartási és felújítási munkálatok, 3 helyszínen 100 P+R és 26 helyszínen 1298 B+R parkoló épült összesen. 2022-ben is folytatják a munkálatokat.

Sződ

A 2021-ben Sződ-Sződliget megállóhelyen felújították a felvételi épületet, a homlokzatot és megújult az utasváró is, a peronokon az aszfaltburkolat javítása mellett új padokat, hulladékgyűjtőket helyeztek ki, a gyalogos aluljáró felújításának részeként a lépcsőket is kijavították. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Albertirsa

Albertirsán a felvételi épület teljes homlokzata új külsőt kapott, új nyílászárókat építettek be. A gyalogos aluljáróba vezető két lépcsőkart újjáépítették, a fedetlen rámpák és lépcsőkarok teljesen új tartószerkezetű fedést kaptak. Az aluljáróban új világítási rendszert építettek ki. Az állomás területe is megszépült: új peronbútorokat, hirdetőtáblákat és hulladékgyűjtőket helyeztek ki. Az állomásépület előtti és az épület mögötti terasz burkolata megújult. A régi utas WC helyén férfi és női mosdók mellett akadálymentes és vandálbiztos utasmosdót alakítottak ki.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Kisebb munkák

Sülysápon felújították a felvételi épületet, az aluljárót és a peronokat, valamint kiépült a vagyonvédelmi rendszer is. Alsógalla, Felsőpakony, Ferihegy, Rákoskert, Rákospalota-Kertváros, Vác-alsóváros, Vecsés-Kertekalja és Vicziántelep  megállóhelyeken a peronokon új padokat és hulladékgyűjtőket helyeztek ki, valamint új biztonságtechnikai rendszert építettek ki. Alsógallán és Rákospalota-Kertvárosban továbbá a peront is felújították, Vác-alsóvárosban a betonkerítés festése és az aluljáró lépcső tetőfedése is elkészült, Vicziántelepen a helyenként megsüllyedt térburkolat javítását is elvégezték.

Autósok érdekében

Összesen 3 helyszínen 100 P+R és 26 helyszínen 1298 B+R parkoló épült 2021-ben.  Gyömrőn és Monoron 100-100, Pilisen 90, Kápolnásnyéken, Szolnokon és Vecsésen 80-80, Ceglédbercelen 68, Gárdonyban, Pestszentlőrincen, Velencén és Zebegényben 60-60, Agárdon, Alsógödön, Erdőkertesen.

Kerékpárosokért

Farmoson, Fóton, Fótújfalun, Martonvásárban, Őrbottyánban 40-40, Ceglédbercel-Cserőn, Kisköre-Tiszahídnál, Monorierdőn, Nagymaroson, Sülysápon, Sződ-Sződligeten, Vicziántelepen pedig 20-20 kerékpártároló épült ki. Velencén további 18 kerékpártárolására alkalmas bontott támaszt is kihelyeztek. Pilisvörösváron 50, Ceglédbercelen 45, valamint Kisköre-Tiszahídnál 5 P+R parkoló is kiépült.

2023-ig tart

A tervezetten 2023-ig tartó program keretében idén is tovább folyatódnak a karbantartási munkálatok.  Bicske, Bicske alsón már megkezdődtek a peronépítési, térkövezési munkálatok, illetve 20 B+R parkoló és új utasbeálló is épül, Rákospalota-Kertvárosban szintén zajlik az utasbeálló kiépítése, Kőbánya alsón, Martonvásáron, Nagymaros-Visegrádon és Szobon is folyamatban van a felvételi épület felújítása, ezeket tervezetten szintén idén befejezik.

Az első két évben

A vasúttársaság 2019-ben indította karbantartási programját. Akkor megszépült Sárvár állomásépülete, Vecsés és Szolnok állomásokon pedig fejlesztették a vizuális utastájékoztatási rendszert, Veresegyházon 64, valamint Kecskeméten 65 férőhelyes P+R parkoló, Újszászon pedig 60 B+R parkoló készült el.

Dunakeszi is kapott

A program 2020-ban tovább folytatódott, ennek köszönhetően Zuglóban, Kőbánya-Kispesten, Nagymaros-Visegrádon, Alsógödön, Sződ-Sződligeten végeztek felújítási és karbantartási munkálatokat, Monor és Pilis állomásokon is fejlesztették a vizuális utastájékoztatási rendszert. Sződ-Sződligeten 20 Nagymaros-Visegrádon 10, Alsógödön 30, Dunakeszi-Gyártelepen 20 fedett kerékpártárolót alakítottak ki, továbbá Dunakeszi-Gyártelepen a helyi önkormányzat és a MÁV együttműködésében létrejött egy 30 férőhelyes P+R parkoló is.

Gázolás

A Szárligetről a Déli pályaudvarra tartó vonat Kelenföld és a Déli pályaudvar közötti szakaszon gázolt el egy embert szombat este. Az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság beszámolója szerint a baleset a kelenföldi vasúti állomás közelében történt.

Hiba is volt

Néhány nappal ezelőtt Bicskénél volt hasonló baleset, akkor egy 40 éves férfit került a vonat elé, szombaton pedig szintén ezen a vasútvonalon felsővezetékhiba miatt akadozott a vonatforgalom.

Címlapfotó: MÁV