Ha valaki nem helyben fogyasztja el a rendelt ételét, hanem elvitelre kéri, 80 forint helyett már 100 forintot kell fizetnie a magyarországi McDonald’s éttermekben.

Ilyenkor kell fizetni

Az elviteli díjat minden drive-on történő vásárlás (autós kiszolgálás), valamint az éttermekben elvitelre kért rendelések után számolják fel vásárlási tranzakciónként egyszer, a rendelés értékétől függetlenül. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Már lassan egy éve van

Ahogy írtunk róla, a 80 forintos elviteli díjat 2022. szeptember 1-jén vezették be a gyorséttermekben, most 25 százalékos emelés történt.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Többletköltségek

A McDonald’s tavaly ősszel a hvg.hu megkeresésére közölte, hogy ez egy tranzakcióhoz kapcsolódó díj, amely részben az elviteles vásárlásokra vonatkozó megnövekedett többletköltségeik fedezetéül szolgál. Korábban egy vásárló úgy játszotta ki a rendszert, hogy helyben fogyasztásra rendelt, majd kért külön egy papírzacskót, amit ingyen megkapott, és abban vitte el az ételt.

Plusz 80 forint

A magyarországi McDonald’s éttermekben az alábbi meglepő tábla várja a vendégeket szeptember elsejétől. Ennek értelmében plusz 80 forintot számolnak fel, ha papírzacskóba, elvitelre kérjük a hambit. Többet kell fizetni az autósoknak is. 800 forintos értékkel, vagyis pár sajtburgerrel számolva ez 10%-os drágulást jelenthet a vásárlóknak.

Új tábla a Mekiben

Fotó: BPK

Elvitel és autós vásárlás

Az étteremlánc megerősítette, hogy szeptember elseje óta él az új díj, melyet minden drive-on történő vásárlás, illetve az éttermekben elvitelre kért rendelések után számítanak fel, a rendelés értékétől függetlenül.

Tranzakcióhoz kapcsolódó díj

Mint írták, ez egy tranzakcióhoz kapcsolódó díj, amely az elviteles vásárlásokra vonatkozó megnövekedett többletköltségeik részbeni fedezetéül szolgál. „Az elviteli díj mértékéről fogyasztóink a vásárlás előtt az étteremben tudnak tájékozódni, illetve kupon beváltása esetén a kuponon annak mértéke feltüntetésre kerül” – írták a Hvg.hu kérdéseire válaszolva.

Lassan úgy áraznak, mint a légitársaságok

Ha így haladunk, hamarosan a repülőjegyek árazásához hasonlóval találkozhatunk majd a gyorséttermekben is. Az alaphamburgerhez felszámolják majd a csomagolóanyagot, szívószálat és minden mást. Lényegében ez történik a Mekinél is, ahol már külön kell fizetni a szívószálért, mostantól pedig már a papírzacskóért is. Látható, hogy a McDonald’s is egyre több költséget hárít a vásárlókra. Már azért is külön kell fizetni, amelyek eddig bele voltak kalkulálva a hamburgerek árába.

Kivonták a műanyagot

A hazai McDonald’s éttermek tavaly június 25-én a műanyagmentesítés jegyében minden egységéből kivonták az egyszerhasználatos műanyag szívószálakat, evőeszközöket és az italos poharakat fedő műanyag tetőket. Ezeket papír szívószálakkal, fa evőeszközökkel és rost alapú pohártetőkkel váltották ki.

Fizetni kell a szívószálért

Alapból tehát már nem adnak szívószálat a papírtetejű poharakhoz, ha valaki nem szívesen öntené magára az úgynevezett „szopópoharakból” könnyen kinyomható üdítőt, vehet szívószálat, de azért külön kell fizetni. A brit Mekiben bevallották, hogy a papírszívószál nem környezetbarátabb, mint a műanyag volt.

Keresik a megoldást

A Meki belső szabályzata szerint a papír szívószálaakat az egyszerű hulladék közé kell dobni. A korábban használt műanyag szívószál bezzeg újrahasznosítható volt. A cég szóvivője azt nyilatkozta 2019-ben, hogy a szívószál összetevői külön-külön újrahasznosíthatóak, de az egész szívószál olyan vastag, hogy azt nem tudják feldolgozni a papírhulladékkal együtt. Mint mondta, keresik a megoldást. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Meki Budaörsön – Fotó: BPK