Magyarország második leggazdagabb embere, az OTP-vezér Csányi Sándor 26 milliárdos állami támogatást kap azért, hogy fizetős kórházat csináljon az adófizetőknek Budán. A 12. kerületi Budai Egészségközpontot fogják fejleszteni ebből a pénzből. Csányi magánklinikáján jelenleg egy injekció beadása 14 ezer forintba kerül, egy szakorvosi konzultáció pedig 45 ezer forintba fájhat a betegnek, de vannak ennél sokkal drágább szolgáltatások is. Ezzel szemben választható Budán az ingyenes, de végletekig lepattant állami Szent János kórház, ahol orvoshiány van és még a vakolat is a betegre omolhat. Cikkünk megjelenése után levelet kaptunk a Budai Egészségközponttól, ezt változatlanul közöljük a cikkünk alján.

Nagy fejlesztések jönnek

Óriási kórházfejlesztést jelentett be a magán és állami ellátást is nyújtó Budai Egészségközpont. A Királyhágó utcai telephelyüket alakítják át és fejlesztik teljes kórházzá, az intézmény 2027 elején nyithat meg. A tervek szerint lesz sürgősségi és 20 ágyas intenzív osztály, illetve mentőbejáró is. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 252 ezernél is többen követnek minket.

Csányi Sándoré a magánkórház

A Budai Egészségközpont 2021-ben lett Csányi Sándor OTP-vezéré, a mostani projekt költségvetésének nagy része tulajdonosi tőke, de 26 milliárddal beszáll a kormány is, vagyis az adófizetők is tesznek pénzt a milliárdos magánkórházába.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Sürgősségi ellátás is lesz

Az intézmény vezetője, Csernavölgyi István szerint az ellátás a legmagsabb szintű progresszivitáson valósul majd meg, ami azt jelenti, hogy lesz sürgősségi és 20 ágyas intenzív osztály, illetve mentőbejáró is – írja a 24.hu.

Még nem tudják miért kell fizetni

Arra a kérdésére, hogy a sürgősségi osztály magán- vagy állami ellátás keretében valósul-e meg, Csernavölgyi István azt mondta, ezt egyelőre nem látják még, többek között azért sem, mert nem lehet tudni, hogy három év múlva milyen lesz a biztosítási környezet. Azt is elmondta, hogy bár számos szakterületet lefed az ellátási paletta, szülészet nem lesz, mert  a népegészségügyi problémák megoldására nyújtanak komplex ellátási struktúrát.

15 műtő, 250 ágy

Az új kórház létrejöttével a Budai Egészségközpont ellátása jelentősen kibővül. 7-ről 15-re nő a műtők száma, 150-ről 250-re az ágyak, 55-ről 87 rendelők száma. Az alapterület 18 ezer nm-ről 35 500 nm-re bővül.

A második leggazdagabb magyar

Csányi Sándor becsült vagyona: 573,7 milliárd forint, ezzel Mészáros Lőrinc után a második leggazdagabb magyar. Csányi vagyonának csak kis szeletét teszik ki az OTP-részvények, annál nagyobbat a Bonafarm, amely például a Pick szalámit vagy a Mizo tejtermékeket gyártja. A vagyonának már több mint felét az agrárium adja. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 252 ezernél is többen követnek minket.

Pontosít a Budai Egészségközpont

Cikkünk megjelenése után az alábbi levelet kaptuk Üveges Szabolcstól, a Budai Egészségközpont Zrt. marketing vezetőjétől: A Budai Egészségközpont kórházfejlesztéséről szóló cikkükben azt írják, hogy az intézmény tulajdonosa azért kap állami támogatást a beruházás megvalósításához, hogy fizetős kórházat csináljon. Cikkükben teljes félreértést közölnek, mert az abban megfogalmazottokkal ellentétben a 26 milliárd forintos támogatást egy XXI. századi, mindenki részére elérhető, nem fizetős gerincgyógyászat megteremtésére adja az állam. A tulajdonos pedig az ehhez is szükséges háttérre szán 36 milliárd forintot. A helyzet további árnyalásához szeretném tájékoztatni Önt, hogy a Budai Egészségközpont az üzemeltetője a szakkórházunkként működő Országos Gerincgyógyászati Központnak, melyben NEAK-finanszírozott ellátások érhetőek el. Specialistáink a legkomplexebb gerincgyógyászati beavatkozásokat végzik el az országos ellátást nyújtó intézetben minden magyar állampolgár számára ingyenesen. Ez a struktúra a kórházfejlesztés lezárultával sem fog változni, így a NEAK-finanszírozott páciensek egy XXI. századi intézményben kapják meg a gyógyulásukhoz szükséges adekvát terápiát.

Kiemelt kép: Csányi Sándor – A fotó illusztráció, Adobe IA mesterséges intelligencia felhasználásával készült