274 koronavírussal fertőzött halt meg az elmúlt napon, ezzel 12 553 áldozata van Magyarországon a járványnak. Szlávik János hétfőn azt mondta, messze még a nyitás, és az egészségügyi rendszeren is még hetekig óriási teher lesz.

Új fertőzöttek

4609 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 645 733 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

274-en haltak meg

Elhunyt 274 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 20 435 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 402 964 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 222 334 főre emelkedett.

12 500 felett a kórházban kezeltek száma

Jelenleg 12 553 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1529-en vannak lélegeztetőgépen. 

Nyomás a kórházakon

„Legalább 2-3 hétig ilyen óriási nyomás lesz még az egészségügyön, ha ilyen ütemben érkeznek a kórházba a betegek a következő napokban”- mondta Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa hétfőn a Hír Tv-ben. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nem lehetséges a nyitás

Szlávik János szerint az ország „átoltottsága messze nem engedi meg, hogy egyelőre nyissunk.” Azt mondta, hogy amikor a járványt befolyásolja az átoltottság, az körülbelül 2-3 millió ember, a nyájimmunitás mégiscsak 6-7 millió embert jelent, de „ettől még messze vagyunk”.

Szlávik doktor még nem nyitna

Dr. Szlávik János, infektológus – Forrás: Youtube/HetiTv

Nem tanácsolja a locsolkodást

 „Sajnos én azt kell, hogy mondjam, hogy ebben a helyzetben mi, akik látjuk a járványnak a dinamikáját, látjuk olykor azokat a fiatalembereket is, akik megbetegszenek, azokat az időseket, akiket éppen a családtagjaik fertőztek meg, mi nem mondhatjuk azt, hogy engedjük a családi rendezvényeket” – mondta az infektológus.

Nincs teljes biztonság

„Az sem igaz, hogy aki be van oltva, az 100 százalékos biztonságban van, mert ez nem így van. Aki be van oltva, az nagyon nagy biztonságban van. Attól függ, hogy melyik oltást kapta, nagy valószínűséggel valóban nem lesz súlyos beteg, de megfertőződhet, esetleg kis mértékben át is adhatja a vírust”.

Ők vannak a legnagyobb biztonságban

Szlávik János szerint „a biztonság csak akkor lesz, amikor a lakosság, 60-70 százaléka be lesz oltva. A jelenlegi kutatások azt mutatják, hogy a legnagyobb biztonságban az van, aki átesett a fertőzésen, és már kapott egy oltást”.

Nőtt a szennyvízben a koronavírus koncentrációja

A legfrissebb, 12. heti eredmények szerint az országban a koronavírus koncentrációja alapvetően stagnál, de a nagyvárosok többségében és az agglomerációban nő. Budapesten is emelkedik a koncentráció, de a trendje stagnál, vagyis átbillenhet a járvány a csökkenés irányába, az agglomerációban élők számára viszont rossz hír, hogy a trend emelkedést mutat.

2,5 milliónál nyitna a kormány

Orbán Viktor miniszterelnök korábban arról beszélt, hogy amint 2,5 millió ember legalább az első oltását megkapja Magyarországon, enyhítés kezdődhet: egy héten belül kinyithatnak az óvodák és az iskolák, átalakul a boltok nyitvatartása és későbbre tolják a kijárási tilalom kezdetét. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Covid osztály a Semmelweis Egyetemen – Forrás: Semmelweis Egyetem/Kovács Attila