29 évvel ezelőtt végzett egy özvegyasszonnyal egy szerelmespár. A román állampolgárságú elkövetők elmenekültek az országból, később hasonló bűncselekmény történt Bugyiban. A rendőrök kiderítették, hogy a két ügynek köze van egymáshoz. Közel 30 év után Magyarországon tárgyalják a két gyilkosságot.

Megöltek egy özvegyasszonyt

Huszonkilenc évvel ezelőtt, 1993. szeptember 30-án soltvadkerti házában ismeretlen tettesek brutális kegyetlenséggel megölték az ott élő 65 éves özvegyasszonyt, hogy megszerezzék annak pénzét. Átkutatták a lakást és több százezer forinttal távoztak.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Elhagyott cigarettacsikk

Az ügyben a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozást indított, de ekkor még nem sikerült megállapítani az elkövetők kilétét. Az elmúlt évtizedekben több nyomozati cselekményt végeztek, mígnem összeállt a mozaik. Egy, a helyszínen hagyott cigarettacsikken megtalált DNS volt az egyik fontos bizonyítéka a 2020 szeptemberében újra megindított nyomozásnak.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Segített a technika

A nyomozók munkájának, valamint a technikai eszközök és a lehetőségek fejlődésének köszönhetően, sikerült beazonosítani a feltételezett elkövetőket, egy 51 éves nőt és egy 51 éves férfit. A nyomozásról dr. Kovács Gábor alezredes, a BKMRFK Bűnügyi Osztályának vezetője és Bogdány Gyula alezredes, a BKMRFK Bűnügyi Osztályának osztályvezető-helyettese számolt be szerdán.

Több aktát vesznek elő

Dr. Kovács Gábor alezredes elmondta, hogy munkájukat nagyban segítette a tudomány fejlődése, így lehetőség nyílt arra, hogy régi, felderítetlenül maradt súlyos bűncselekmények elkövetőit felkutassák. Ezért rendszeresen előveszik és felülvizsgálnak bizonyos aktákat. Az elmúlt években – a technika fejlett eszközeivel és a még élő tanúk felkutatásával – számos esetben sikerült felgöngyölíteni sok évvel ezelőtt elkövetett súlyos bűncselekményeket, és felelősségre vonni a tetteseket. Ilyen volt a mai napon bemutatott, majdnem három évtizeddel ezelőtt történt gyilkosság is.

Alkalmi munkát vállaltak az áldozatnál

Az ügy részleteiről Bogdány Gyula alezredes elmondta, hogy az 1993. szeptember 30-án meggyilkolt asszonyra másnap találtak rá a szomszédok. A kiterjedt nyomozásnak köszönhetően már ekkor a rendőrség látókörébe került egy román állampolgárságú pár, akik korábban megfordultak a későbbi áldozatnál és alkalmilag munkát vállaltak nála. Ők ekkor már nem voltak elérhetők, mert a bűncselekmény elkövetése után szinte azonnal távoztak az országból Romániába. Kilétük pontosítása viszonylag hosszabb időt vett igénybe, de folyamatosan zajlott a magyar és a román hatóságok között.

Gyilkosság Bugyin

1994-ben, a Pest megyei Bugyin történt egy hasonló emberölés. Azonban ennél az esetnél viszonylag korán sikerült azonosítani az elkövetőket, egy román állampolgárságú fiatal párost. Akik, akár a soltvadkerti eset elkövetői, gyorsan távoztak az országból.

Romániában nyomoztak

A Bugyin történt eset lezárása 1996-ban, Romániában végződött, míg a soltvadkerti ügy Magyarországon maradt. De továbbra sem sikerült a helyszínhez, a cselekményhez kötni az elkövető személyeket.

Hasonló volt a két ügy

A bugyi-i ügyben végzett vizsgálat 1999 és 2002. között zajlott Romániában, és – az akkor már házas felek – meghallgatása során felmerültek olyan adatok, melyek a soltvadkerti üggyel kapcsolatosak. A két elkövető genetikai mintáját megkapta a magyar hatóság, és a soltvadkerti helyszínen talált cigaretta csikkből vett mintával összevetve, a szakértői vizsgálat megállapította az egyezést.

Évek alatt hozták össze a két ügyet

Ám továbbra sem lehetett megalapozottan gyanúsítani őket, így a következő évek feladata volt, hogy a gyanúsítottak itt eltöltött idejét leszűkítsék a gyilkosság időpontjára. Hosszú, aprólékos nyomozással, információcserével sikerült bebizonyítani, hogy 1993. szeptember 30-án este ez a két ember a sértettnél megjelent, és egyikük hagyta ott a csikket, mely a hamutartó legfelső rétegében volt.

Ebben a hamutartóban hagyta a cigit

Forrás: police.hu

Közben elváltak

2020-ban oda jutott az elemző munka, hogy elrendelték büntetőeljárás folytatását. 2022. május 26-án megérkezett Magyarországra a női elkövető, augusztus 25-én pedig a férfi. Ők időközben elváltak. A férfi a Bugyin elkövezett gyilkosságért kapott 16 évből 13-at letöltött, az elfogásukkor mindketten szabadlábon voltak.

Újra börtönbe került

A férfi azonban egy újabb bűncselekmény miatt újra börtönbe kerül, azóta is büntetését tölti. A női elkövető elismerte, hogy a helyszínen volt, de nem vállalt fel semmit, a férfi ellen vallott. A férfi kiegészítette a nő által elmondott adatokat, és vallomásában nagyon értékes adatokkal szolgált a továbbiakat illetően.

A kecskeméti bíróságon tárgyalják az ügyüket

Este támadták meg az asszonyt, akivel bizalmi kapcsolatban álltak. Így a támadás váratlanul érte, nem volt ideje védekezni. A vád: nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntett elkövetése. Az ügyben a Kecskeméti Törvényszék jár el, feltehetően 2023-ban le is zárul az ügy. Amennyiben bebizonyosodik a vád, a nő Magyarországon, a férfi pedig Romániában fogja letölteni a rá kiszabott büntetést.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A soltvadkerti helyszínelésen készült videó 1993-ban

Kiemelt kép: ebben a soltvadkerti házban gyilkolt a román pár – Forrás: police.hu