A péntek este megjelent kormánydöntés értelmében a kormány hat alapvető élelmiszerre élelmiszerárstopot vezet be, aki megszegi a jogszabályban leírt szabályokat, akár 3 millió forintos bírságot is fizethet.

Orbán Viktor jelentette be

Orbán Viktor január 12-én jelentette be a kormányülés végén: élelmiszerárstopot vezet be a kormány hat alapvető termékre. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A csirkefarhát is olcsóbb lesz

Másnap Gulyás Gergely azt mondta, a csirkefarhátra is kiterjesztik az árstopot. Az erről szóló kormányrendelet péntek este jelent meg a Magyar Közlönyben.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

Február 1-ről érvényes

Az árstop február 1-től lép érvénybe. A kereskedők pedig ettől a naptól kezdve kötelesek a tavaly október 15-én érvényes árakon adni az alábbi termékeket:

  • kristálycukor (fehér cukor)
  • búzafinomliszt BL 55
  • finomított napraforgó étolaj
  • ultra magas hőmérsékleten hőkezelt, 2,8% tömegszázalék zsírtartalmú tehéntej

Házi sertés

Házi sertés comb (ideértve a csontos, bőrös, filézett, darabolt, szeletelt vagy darált formában, akár előrecsomagolva, akár anélkül történő értékesítést is, frissen, hűtve, fagyasztva)

Csirke

Csirkemell, csirkefarhát – hát, egyben vagy külön far és szárnyvég (ideértve a csontos, bőrös, filézett, darabolt, szeletelt vagy darált formában, akár előrecsomagolva, akár anélkül történő értékesítést is, frissen, hűtve, fagyasztva)

Nem kell akciósan adni

Azok a kereskedők, akik akciósan árulták október 15-én a termékeiket, azoknak az utolsó nem kedvezményes árat kell figyelembe venni.

Kötelesek árusítani

A kereskedő az október 15. napján forgalmazott termékek forgalmazására és naponta legalább a hét adott napjára vonatkozó, 2021. évi átlagos napi mennyiség árusítására köteles.

Ki kell tenni a boltba a miniszteri utasítást

Emellett a kereskedő köteles az általános politikai koordinációért felelős miniszter által meghatározott tartalmú és formájú tájékoztatást az üzletben jól látható helyre kifüggeszteni és csomagküldő kereskedelem esetén a nyitólapon közzétenni.

3 millió is lehet a bírság

Az árbefagyasztás egyelőre február 1-je és május 1-je között érvényes. A rendelet szerint, ha a hatóság a kötelezettségek megsértéséről ellenőrzése során tudomást szerez, 50 000 forinttól 3 000 000 forintig terjedő bírságot szab ki. 

Fél évre bezárhatják a boltot

A büntetést 15 napon belül kell megfizetni. Ismételt jogsértés esetén a kereskedő tevékenységét ideiglenesen nem folytathatja, amelynek időtartama legalább egy nap, legfeljebb fél év lehet. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció