Egyesek szerint a háziállat a kertbe való, benn, a tiszta otthonban pedig nincs helye. Mások viszont akár a tulajdon ágyukat is megosztják bundás kedvencükkel. A benti kutyatartásnak is vitathatatlanul megvannak az előnyei, ám akad pár dolog, amire érdemes odafigyelni; különben egy szép napon azon kapod magad, hogy az otthonod tulajdonképpen nem más, mint egy hatalmas kutyaól. 

Szőr mindenütt?

Ha lakásban szeretnél kutyát tartani de irtózol a szőrtől, akkor már a leendő családtag kiválasztása során úgy kalkulálj, hogy lehetőleg egy kevésbé vedlő egyed mellett tedd le a voksod.Pl uszkár, yorkshire terrier. A hosszú szőrű kutyus bundája ugyan sokkal több gondozást igényel, a lakást is sokkal jobban beszennyezik az elhullott szőrszálak, a vedlési időszakban. 

A francia bulldog, tacskó, beagle, dalmata vagy más, rövid szőrű fajtával közel sem lesz ennyi gond. Ám megemlítenénk, hogy rövid a szőrük, de szúrós, és egész évben vedlik!

Valamint szintén megfontolandó, hogy vannak erősebben nyáladzó fajták (például német dog). 

Kedvenc használati tárgy: a porszívó!

Amelyik lakásban kutya lakik, ott a porszívózás elmaradhatatlan része lesz a mindennapoknak. Hisz még a rövid szőrű egyedeknek is hullik a szőre, az pedig cseppet sem jó móka, amikor egyetlen szőrmentes négyzetcentiméter sem akad az egész lakásban. 

Ezért nincs mese, minden nap fel kell porszívózni, ahol pedig kúszó-mászó kisgyermek van, ott akár naponta kétszer is. Szerencsére ma már léteznek olyan készülékek, amelyeket direkt az állattartók számára fejlesztettek ki, és akár vizes tisztításra is képesek. Ha benti kutyát tartasz, ajánlott egy ilyet beszerezned. 

Valamint minél kevesebb szőnyeged legyen, ezekben ugyanis könnyen megtapad a szőr. Ellenben a parkettáról, laminált padlóról vagy a járólapról sokkal egyszerűbb feltakarítani.

Kutyás és kutyamentes övezetek

A kutyának ugyan nem szükséges egy külön szobát fenntartanod, viszont legyen neki egy fix helye, ahol az általa használt tárgyak találhatóak. Itt legyen a fekhelye, az etető- és itatóedényei és a gyakran használt játékai. Az etetést is mindig itt bonyolítsd le (jöhet egy kis ízletes Eukanuba táp a Kutyakajas.hu Webáruháztól?) Legjobb, ha mindez egy csendes sarokban található, ahol az állat nyugodtan tud pihenni.

Viszont ugyanígy kijelölhetsz kutyamentes övezeteket is, ahová nem szeretnéd, ha az eb betenné a mancsát. Ilyen lehet például a hálószoba, a gyerekszoba, a konyha vagy mondjuk csak egy-egy konkrét bútor, például az ágyad vagy a kanapé. 

Az eb nevelése során számára világosan ki kell jelölnöd ezeket a határokat, hogy megtanulja, melyek számára a tiltott zónák a lakásban. Az viszont nem működik, hogy nappal felugorhat az ágyadra, mert le van takarva pokróccal, de este nem feküdhet be melléd az ágyneműbe. Vagy bármikor felmehet vagy semmikor. Légy érthető és következetes.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Ha Ön is szeretne ilyent Budapest környékének legolvasottabb regionális hírportálján, amely a forgalmas napokon már Magyarország 8. legolvasottabb hírportálja, akkor kattintson ide!