Vészhelyzet a határon túl is: 38 magyar turista rekedt Szlovéniában az ítéletidő miatt. Beszámolójuk szerint reggel hétkor már a szirénák hangjaira ébredtek és a későbbiekben is több nehézséggel szembesültek. Szomszédainknál 12 óra alatt 200 mm csapadék hullott a földre, ezek után nem meglepő, hogy autópályát is lezártak és hidak is úsztak az ítéletidőben.

Nem tudtak hazaindulni

Egy 38 fős magyar turistacsoport tagjai július 30. óta nyaraltak a szlovéniai Lasko egyik szállodájában. A tervek szerint tegnap reggel indultak volna haza, ám ez nem történhetett meg a tomboló ítéletidő miatt. „Egy 38 főből álló magyar turistacsoport tagja vagyok, akik itt ragadtak Szlovénia Lasko nevű városában. A reggelünk már körülményesen kezdődött. Reggel 7 órakor már hallatszódtak a katasztrófavédelem szirénái. A személyzet tagjai szobáról szobára jártak, hogy figyelmeztessenek minket a veszélyre. A szálloda mélygarázsát elöntötte a víz. Több autót is feltörtek, hogy biztonságosabb helyre tudják menekíteni” – kezdte beszámolóját a Blikknek Boglárka. A BudapestKörnyéke.hu híreit ide kattintva éred el!

Nem volt járható az út

A magyar csoport 10 órára betervezett indulása meghiúsult a hatalmas esőzések miatt, mert az út már ekkor sem volt járható, és a rendőrség is nagy erőkkel küzdött a mentéssel.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

A liftaknák is megteltek vízzel

A vízszint egyre csak emelkedett, a tűzoltók szivattyúzással próbálkoztak, azonban ez kudarcba fulladt. A liftaknák is megteltek vízzel, némely kabin is áldozatul esett. A vízszint egyre csak emelkedett és már a recepció szintje is veszélybe került.

Harc az elemekkel

„Az itt dolgozók purhabbal és egyéb rongyokkal próbálták megakadályozni a víz földszintre való bejutását. Kívülről homokzsákokkal próbálták kiszorítani a vizet. A szálloda mellett található Savinja folyó vízhozama és a vízszintje is drasztikusan megemelkedett, és számos törmeléket hozott magával, mint például hűtőszekrény, kocsigumi, olajos hordó, szénabálák, csövek és még sok más. Ezek nagy része fennakadt a hidakon” – olvashattuk a beszámolóban.

Halálos villámcsapás

A szombati hírek szerint három ember meghalt a heves viharokban és áradásokban Szlovéniában. Két holland hegymászó a fővárostól 30 kilométerre északnyugatra fekvő Kranj környéki hegyekben veszítette életét pénteken, feltételezhetően villámcsapás következtében.

Egy nő is elhunyt

Szintén pénteken a Ljubljanától 22 kilométerre északra fekvő Kamnik kisvárosában egy nő vesztette életét az áradások következtében a jelentés szerint. A szlovén rendőrség mindkét esetben nyomozást indított a halál pontos okának kiderítése érdekében.

Katasztrófahelyzet a határnál

A legtöbb szlovén folyó vízszintje stabilizálódott szombatra, miután a zivatarok és esőzések intenzitása csökkent, de továbbra is áradnak. A legkritikusabb a helyzet a Száva folyó alsó szakaszán, a horvát határ közelében, ahol katasztrófahelyzet alakult ki a Száva és a Krka összefolyásánál Brezicében és Krska Vas településeken – közölték meteorológusok a fővárosban szombaton.

Áradások Ausztriában

Mindeközben újabb esőzések akadályozzák az osztrák katasztrófavédelem munkáját Ausztria déli részén, ahol sok helyen áradások okoznak fennakadásokat. Bár az ausztriai zivatarok nem voltak olyan hevesek, mint Szlovéniában, az osztrák hatóságok elővigyázatosságból több kempinget kiürítettek Karintiában és Stájerországban – írta az infostart.hu.

Torlódások, lezárások

Szombat reggel a nagyszámú gépkocsi miatt jelentős forgalmi torlódás alakult ki az A11-es autópályán, az Ausztriát és Szlovéniát összekötő alagútnál, a Karanvankákban. A viharos időjárás nyomán az alternatív útvonalat jelentő, a Klagenfurtot és Ljubljanát összekötő útvonalon fekvő Loibl-hágót lezárták, csakúgy, mint a szlovéniai A1-es autópálya egy szakaszát. Az ORF tájékoztatása szerint a szlovéniai Maribor és az olaszországi Trieszt közötti útvonalon is torlódások várhatók legalább vasárnapig. A BudapestKörnyéke.hu híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: az autópályát is elöntötte az ár Szlovéniában. Fotó: Facebook.