Tavaly szeptemberben vezette be a BKK a Mol Bubi biciklik állomáson kívüli lezárási felárát: 5000 forintos elszállítási díjat kell fizetni a rossz helyen leadott közbringák után.

Lezárási felár

„A kerékpárt a Mol Bubi gyűjtőállomáson kívül zártad le, ezért 5000 forint állomáson kívüli lezárási felárat számolunk fel” – így tájékoztat az alkalmazás, ha valaki nem a gyűjtőállomáson rakja le a közbiciklit. Ebben az esetben ötezres felárat kell fizetni, 2021 szeptembere óta nyolcezer ilyen eset volt, így összesen 42 milliós bevétele lett ebből a BKK-nak. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Minden 500. utazást büntetik

A pótdíj 2021. szeptemberi bevezetése óta 4 millió utazásból minden 500. utazás esetén számított ugyanis fel állomáson kívüli lezárási felárat a BKK, összesen bruttó 42 millió forint értékben – írja a Telex.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Fel lehet venni, de…

A Mol Bubi alkalmazásban augusztus óta új piktogram jelzi azokat a kerékpárokat, melyeket a felhasználók gyűjtőállomáson kívül adtak le – azonban ezek kerékpárok továbbra is felvehetők, aminek a menete hasonló a gyűjtőállomáson történő kerékpárfelvételhez.

Hatékonyabb így

Az újgenerációs Mol Bubi kerékpárok megjelenésekor ugyanis számos észrevételt kapott a BKK, hogy nincs elég kerékpár a gyűjtőállomásokon. Ezért úgy látták, hogy a szabad kerékpárok elérhetőségét azzal lehet a leggyorsabban javítani, ha lehetővé teszik, hogy a gyűjtőállomáson kívül leadott kerékpárokat – amik korábban egészen addig nem voltak elérhetők, míg vissza nem vitték azokat – is felvegyék a felhasználók. Az volt a cél, hogy minél gyorsabban visszakerüljenek a kerékpárok a rendszerbe, és az ügyfelek mielőbb fel tudják őket venni.

Mindenhol tájékoztatnak

A BKK szerint számos felületen – a Mol Bubi honlapján, az applikációban, a közösségi oldalakon jelezték ügyfeleknek, hogy ez egy szabadon felvehető kerékpárt szimbolizál.

Rolleres helyre nem szabad tenni

Eddig is, és ezután is csak Mol Bubi állomásokon lehet letenni a Bubi kerékpárokat, a Mobi-pontokon erre nincs lehetőség, a BKK szerint a tapasztalatok azt mutatják: a közlekedők tisztában vannak ezzel. A mikromobilitási pontokon más megosztott kerékpárokat (Donkey Republic), rollereket (Bird, Tier és Lime) lehet letenni.

Első alkalommal elengedik

A cég szerint egyébként a Bubi-totem, továbbá az alkalmazásban és a honlapon is látható térképén az állomást jelző piktogram elegendő jelzés az ügyfeleknek. Mint írták, egy másfajta figyelmeztetést alkalmaznak: a felhasználóknak első alkalommal méltányosságból és edukációs célokból, automatikusan elengedi a BKK a felárat, de email és push üzenet ebben az esetben is megy a felhasználóknak, hogy nem megfelelő helyen adták vissza a kerékpárt és jövőben kerüljék ezt.

Ezt tanácsolják

Ha egy felhasználónak a bérlését valamiért meg kell szakítania és nincs a közelében állomás, ahol letehetné a kerékpárt, akkor a BKK azt javasolja, hogy a parkolás funkciót használja, így elkerülhető az állomáson kívüli lezárási felár, és ha esetleg a díjmentes időszakot átlépi a parkolással együtt a használati idő, még így is kevesebbet kell fizetni, mint a felár esetén.

Drágul a Bubi

Ahogy a Budapestkörnyéke.hu hírportálon beszámoltunk róla, januártól drágul a Bubi. Az árak januártól így változnak: a havi bérlet ára 500 forint helyett 1000 forint, az éves bérlet 5000 forint helyett 8500 forint, a percdíj pedig 20 forint helyett 40 forint lesz. A havi és éves bérlet megváltásával eddig egyszerre két kerékpárt lehetett használni, a második kerékpárért percdíjat számol fel januártól a rendszer. A díjmentes időszak továbbra is 30 perc marad.

Még mindig olcsó

Mint írják, a rendszer 2021-es megújulása előtti tarifákhoz képest még mindig jelentősen alacsonyabb díj ellenében lehet egy hónapra bérletet venni, amiért gyakorlatilag korlátlanul lehet használni a Bubikat. A felhasználók ugyanis 98 százalékban 30 percnél rövidebb időre veszik fel a kerékpárokat, erre az időre pedig nem kell percdíjat fizetni. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Bubi – Forrás: BKK